Zalando snuvade på 175 miljoner kronor i bedrägerier

2015-09-11 06:25 Affärsvärlden Finwire

Tyska e-handelsbolaget Zalando, där Kinnevik är största ägare, har utsatts för bedrägerier som medfört en omfattande nedskrivning.

Det ska ha skett efter att bolaget luckrat upp sina kontroller vilket inneburit att fler personer kunnat handla på faktura. Det ska ha utnyttjats av personer som under falska namn och adresser beställt stora mängder varor från Zalandos sajt, skriver nyhetssajten Breakit.

Bedrägerierna ska ha startat vid årsskiftet då Zalando öppnade upp för fler kunder att beställa mot faktura. Bolaget ska nu ha vidtagit åtgärder som ska förhindra att nya bedrägerier kan ske.

Breakit uppger att det är oklart exakt hur mycket pengar bedrägerierna rör, men Zalando ska i den senaste kvartalsrapporten uppskattat det till nästan 175 miljoner kronor. Det rör sig sannolikt om det största bedrägeriet som någonsin skett i e-handelsbranschen.

En del större institutionella investerare har reagerat på uppgifterna. Zalando menar dock att det inte är ett specifikt problem för bolaget utan är ett branschproblem.

Bedrägerierna utreds just nu av polis i Tyskland. Zalando har samtidigt bokfört kostnaderna under första halvåret 2015 och räknar inte med att få tillbaka pengarna.

Affärsvärlden Finwire

Premiumnyheter

Aktuellt inom