”ABB ett kvalitetsbolag”

Peter van Berlekom, fondförvaltare på Penser Bank, diskuterar uppköpsrykten och Volvo Cars notering med Affärsvärlden.

Du har slutat på Alfred Berg och börjat på Penser Bank, varför då?

– Jag har jobbat med förvaltning i många år och vad jag tyckte var spännande är idén om att kunna skapa och förbättra en svensk aktieportfölj utan att vara för beroende av ett indextänk. Det tankesättet hade vi inte heller på Alfred Berg, men kunderna, institutioner, är inte alltid så villiga att ta risk och jämför sig alltid med index. På Erik Penser Bank finns fler privatkunder, vilket gör det lättare att få god avkastning långsiktigt. Index är en ganska tuff motståndare kortsiktigt, särskilt på en så pass snäv marknad som Sverige, där stora bolag väger tungt. Idén är att skapa en portfölj med ett tjugotal innehav och ändra inriktning från en relativt indexnära fond.

Vad letar ni efter nu?

– Kvalitetsbolag och tillväxtbolag, stora som små.

Kan du nämna några sådana företag?

– I kvalitetsfacket finns exempelvis ABB som har stabila marginaler över tid, men där aktiekursen har gått relativt svagt på senare år. Ett så stort bolag kan aldrig växa med tvåsiffriga tal, men bolaget växer ändå, har global exponering och gynnas av strukturella drivkrafter som elektrifiering. Med åren har jag lärt mig hur svårt det är att skilja på företag och aktie. Nibe är ett fantastiskt bolag som hittills har vuxit med god lönsamhet, men samtidigt befinner sig aktien i gränslandet för att vara högt värderad.

Tror du att vi får fler uppköp på börsen?

– Det är mycket som är billigt, vilket ger spekulationer om uppköp, exempelvis i fallet Billerud Korsnäs. Om de får rätsida på problemen är det en intressant aktie, men det återstår en del att bevisa operativt.

För två år sedan var du ganska optimistisk om H&M. Vad säger du nu?

– Jag var alldeles för optimistisk, inte kring vinstutvecklingen, men hur andra skulle bedöma den och aktien. Jag såg verkligen fram emot den kapitalmarknadsdag de till slut ordnade i februari i år. Det var ingen extraordinär tillställning, men en bra plattform för bättre kommunikation. Men de har fortsatt stora utmaningar med ett nytt köpbeteende bland kunderna.

Kommer Volvo Cars att noteras?

– Ja, men inte med den prisförväntningen som ägarna hade. En del institutioner har redan gått in som ägare och de har flaggat för att de vill ta företaget till börsen. Jag tror att ägarna hade för höga förväntningar med en värdering på 270 miljarder kronor. Tittar man på jämförbara bolag, exempelvis BMW, och skulle översätta det krona för krona, så skulle Volvo vara värt hälften så mycket. Dessutom har Volvo Cars har en otrolig utmaning i att elektrifiera vagnparken. Batterier är nog inte enda lösningen, utan det krävs även bränsleceller och då är frågan om och när det kommer.

Du ska också starta en ny portfölj, Penser Selection med svenska småbolag – hur små bolag då?

– Det är micro och small cap. Vi har byggt en portfölj bestående av cirka 14 aktier baserat på de bästa idéerna. För närvarande tittar vi bland annat på Catena Media.

Peter van Berlekom

Förvaltar: Portföljen med svenska aktier samt den nya portföljen Penser Selection som består av svenska småbolag.

Förvaltat kapital: ”Vi har dessvärre inte möjlighet att lämna ut siffran på förvaltat kapital i portföljerna.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.