Affärsvärldens aktietips v. 19

Aktierna i en av storbankerna är köpvärd. Det gäller också för ett av börsens större underleverantörer. Det framgår av Affärsvärldens senaste utgåva. Samtidigt sågas en aktie i ett sjukvårdsföretag.

I onsdagens upplaga av Affärsvärlden presenterar tidningen tre rekommendationer: köp Swedbank och underleverantören Nolato och sälj Global Health Partner.

Affärsvärlden skriver att botten verkar vara nådd i Swedbank, vilket märks på att ökningstakten i krediter som släpar efter med amortering och räntebetalningar har planat ut.

Samtidigt har risken minskat eftersom banken har hållit igen på utlåningen till svenska hushåll samtidigt som efterfrågan på lån från företag har varit låg, skriver tidningen.

Minskad utlåning och dyrare finansieringskostnader tillsammans med det extremt låga ränteläget gör att räntenettot minskade med nästan en tredjedel till 4 miljarder kronor första kvartalet, jämfört med samma period i fjol.

”Men med stigande räntor kan utvecklingen snart gå åt andra hållet, och Michael Wolfs avsikt att låta Swedbank utvecklas till en mer traditionell bank talar för att inlåningens betydelse ökar i framtiden”, tror Affärsvärlden.

Enligt Affärsvärldens prognoser är aktien inte billig, ”men med lägre risk borde aktien handlas i linje med bankens eget kapital vilket ger ett motiverat värde på 86 kronor på ett års sikt”. Samtidigt anser tidningen att en p/e-talsvärdering är mer vansklig då det är svårt att kalkylera vad en normalrisk kommer att ligga på de närmaste åren.

”De nya bankreglerna som är i faggorna kan ju både fördyra upplåningen och hämma lånetillväxten”, skriver AFV.

Tidningen hänvisar också till uppköpsrykten. Enligt mediauppgifter har Cevian köpt ett par procent av aktierna i Swedbank med syfte att få en styrelseplats och i förlängningen en fusion med SEB.

”Att köpa en aktie på uppköpsspekulationer brukar ofta sluta med besvikelse – men i Swedbanks fall kan blotta tanken fungera som en kursmässig stötdämpare om det fortsätter blåsa snålblåst på den europeiska kapitalmarknaden”, skriver Affärsvärlden.

Också underleverantören och plasttillverkarenNolatofår rekommendationen köp. Tidningen uppmärksammar det faktum att Nolato valt en strategi riktad mot affärsområdet Medical.

Bolagets satsning genererar högre avkastning och på några års sikt bör marginalen i Nolato som helhet kunna stiga upp mot 10-procentsnivån.

Nolato har därtill stark finansiell ställning, skriver Affärsvärlden som tycker att det är rimligt att Nolatos aktiekurs stiger till 90-100 kronor.

Nästa rekommendation rör specialistvårdsföretagetGlobal Health Partner,som enligt Affärsvärlden behöver ”växa in i sitt namn. Även om tillväxten är hygglig så är lönsamheten skral”.

Tidningen ser politiska risker eftersom politiker i hela Europa vill dra ned på kostnaderna för offentlig sjukvård, samt eftersom uppdraget att driva en klinik eller göra jobb på uppdrag av landstingen omförhandlas med jämna mellanrum, vilket kan innebära att konkurrerande företag kan lägga offerter.

Global Health Partner har sjunkit 20 procent sedan den introducerades på börsen oktober 2008, medan börsen har stigit 50 procent. Affärsvärlden drar ändå slutsatsen att aktien är övervärderad.

”Sälj och köp tillbaka på 9 kronor”, avslutar Affärsvärlden.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.