Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Analytikernas aktiefavoriter

2011-05-30 07:48

Över 1 000 analyser har gjorts. Vinnare bland analytikerkårens alla analyser är Hexagon som är den mest haussade aktien. Av 13 råd från analytikerna är 12 positiva och en är avvakta. Här är listans fem topp- och bottenkandidater.

Dagens Industri har gått igenom över 1 000 råd bland Stockholmsbörsen Large Cap-bolag.  I topp finns Hexagon, där 92 procent av de 13 analyser som gjorts slutat med en köprekommendation.   

Hexagons vd Ola Rollén sålde nyligen cirka hälften av sitt aktieinnehav för att minska sin belånningsgrad och kallade aktieförsäljningen för ”ett ekonomiskt vansinne” och till DI sa han att ”aktien kommer att gå jättebra”. Han får stöd i sitt uttalande av analytikerkåren som är mycket positiva till Hexagon-aktien. 

Investor är näst populärast bland analytikerkåren, med nio positiva köpråd och två avvakta, vilket ger 82 procent nettoandel rekommendationer.

Kinnevik återfinns på tredje plats med sju positiva och tre neutrala rekommendationer, vilket ger 70 procent nettoandel rekommendationer.

Analytikerkåren hackkycklingar är Axfood där fem analytiker lämnat en säljrekommendation och två har avvakta medan en analys slutar med en köprekommendation. Även Melker Schörling och Securitas ligger i botten.

Jonas Olavi, aktiestrateg på Nordea ser att Hexagon fått större förtroende bland analytikerkåren sedan förvärvet i höstas och där Hexagon ”har visat sig kunna integrera på ett positivt sätt”.  

Investor och Kinnevik ligger i topp bland analytikerkåren. Ann Grevelius på SEB menar att köprekommendation är ganska enkel att komma fram till, bara man tittar på bolagens substansrabatt.

-  Både Investor och Kinnevik har intressanta bolagsportföljer och det är ganska lätt att göra analysen att substansrabatten är för hög och därmed sätta en positiv rekommendation på aktien, säger Ann Grevelius, chef för Svenska och nordiska aktier på SEB.

Analytikernas favoritaktier – Topp 5

(Relation mellan köp- och säljrekommendationer)

1 Hexagon 92,3 % (12 köp, 1 avvakta, 0 sälj)

2 Investor 81,8 % (9 – 2 – 0)

3 Kinnevik 70 % (7 – 3 – 0)

4 Meda 66,7 % (6 – 3- 0)

5 SAAB 66,7 % (7 – 1 – 1)

(Källa: DI)

Bottenbetyget

1 Axfood – 44 % (1 köp – 3 avvakta – 5 Sälj)

2 Melker Schörling – 33,3 % ( 0 – 2 – 1 )

3 Securitas -30 % /(3 – 8 – 9)

4 Ratos -28,6 % (1 – 3 – 3)

5 Tieto Enator (6 – 6 – 13)

(Källa: DI)

Jonas Karström

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom