Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Apple behåller ledartröjan

2018-11-21 18:00

De amerikanska it-jättarna har haft motvind på börsen på slutet. Det hindrar dem inte från att dominera listan över USA:s största börsbolag.

Affärsvärldens uppdaterade ge­nomgång av de 50 största amerikanska bolagen (senast i nr 40/2016) visar att Apple, Micro­soft, Amazon och Alphabet (Google) alltjämt innehar de fyra toppositionerna. Warren Buffetts Berkshire Hathaway lyckas ta femteplatsen före ett Facebook som utvecklats svagt senaste året.

I den andra änden av tabellen, på plats 48, återfinns ett skadeskjutet IBM som utvecklats mycket svagt. P/e-talet på drygt 8 skvallrar om lågt ställda förväntningar.

Bland de piggaste bolagen på topplistan, sett i ett femårsperspektiv, återfinns andra it- och teknikbolag som Nvidia (grafikkort), Netflix (underhållning) och Adobe (programvara).

Ett bolag som sticker ut är Minnesota-baserade United Health, USA:s största privata vårdbolag. 289 procents kursuppgång de senaste fem åren innebär ett börsvärde precis över läkemedelsjätten Pfizers.

Att fintech är hett har inte hindrat kortföretagen Visa och Mastercard från att utvecklas starkt, upp 182 respektive 170 procent på fem år. Däremot har American Express underpresterat (+31 procent) och ligger nu strax utanför topp 50 med ett börsvärde på 91 miljarder dollar.

Andra välkända storbolag som tappat mark inkluderar dryckes­jättarna Coca-Cola och Pepsico, energigiganterna Exxon Mobil och Chevron samt tobaksbolaget Philip Morris International.

Johan Högberg

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom