Bokslut lyfter portföljen

Starka rapporter bidrar till Småbolags-portföljens fina utveckling sedan årsskiftet. Enea går från klarhet till klarhet och Gränges tar revansch efter en tung höst.
Bokslut lyfter portföljen - smabolagsportfoljen-2019-v7_binary_6947919.jpg

Det börjar bli uttjatat, men Enea är fortsatt den starkast lysande stjärnan i Småbolagsportföljen. Programvarubolaget glimrade till lite extra på torsdagen i förra veckan när bolaget presenterade ett bokslut som skickade upp aktien med 6 procent. Rapporten var rekordartad, skrev vd Anders Lindbeck i det som kommer bli hans sista bokslut som vd. Omsättning och rörelseresultat landade på 830 respektive 189 miljoner kronor för 2018, motsvarande en tillväxt på 41 respektive 43 procent. Rörelsemarginalen förstärktes från 17,5 till 22,7 procent.

Tillväxten är delvis förvärvad. Det amerikanska Openwave Mobility (OM) köptes upp i mars 2018 och levererar enligt plan. Redan före förvärvet redovisade bolaget, verksamma inom trafikhantering inom området videotrafik över internet, rörelsemarginaler nära 20 procent. Vd Anders Lidbeck, som ska växla över till ordförandeposten vid årsstämman i maj, menade att OM har varit till stor hjälp i arbetet för att komma bort från beroendet av enskilda nyckelkunder och expandera kundbasen. Intäkterna från nyckelkunder utgör i dag 23 procent av den totala omsättningen, att jämföras med 40 procent under motsvarande kvartal föregående år.

Prenumerera

Detta innehåll kan läsas av dig som är prenumerant.

Har du redan ett konto? Logga in för att läsa vidare.

Dator, läsplatta och mobiltelefon.

Premium

  • Dagsfärska analyser och artiklar via nyhetsbrev
  • Magasinet digitalt eller hem i brevlådan
  • Över 500 aktieanalyser per år
  • Unika investeringsverktyg och portföljer
  • Färre annonser och en bättre läsarupplevelse
  • Och mycket mer
479 kr  / per månad

Vill du se fler alternativ? Läs mer här

Annons från Trapets