Börsens mest blankade

Vilka aktier som blankarna jagar eller lämnar kan vara intressant statistik att följa. Affärsvärlden har tagit fram listan med de 20 mest blankade aktierna på Stockholmsbörsen.
Börsens mest blankade - veckans-data-nr-34-2017_binary_6866191.jpg

Enligt ägartjänsten Holdings är biometribolaget Fingerprint Cards den mest blankade aktien på Stockholmsbörsen. Bolaget innehar blankningsrekordet 18,35 procent. Trots att aktien har rasat med 41 procent under 2017 är fortfarande 16,5 procent av kapitalet utlånat till investerare som bedömer att kursfallet inte är över. Under 2017 har analytikerna fortsatt justera ner prognoserna kraftigt. Nuvarande estimat för rörelseresultatet 2017 är 1 034 miljoner kronor, att jämföra med 2 900 miljoner kronor vid årsskiftet. För det värderas aktien till ev/ebit 10 på årets prognos. Inget ­uppenbart fyndläge givet den stora prognososäkerheten.

Inkassobolaget Intrum Justitia och strålknivsbolaget Elekta har legat högt i blankningslistan under en längre period. En relativ nykomling på listan är teknik­bolaget Mycronic som under 2017 ökat andel blankat kapital till 10 procent. Anledningen är en ökad oro kring bolagets orderbok för 2018/2019. Bolagets historiskt cykliska efterfrågan har dock minskat, bland annat på grund av förvärv. Den tidigare kurs­raketen är en av årets förlorare och värderas till ev/ebit 8, direktavkastning 3 procent och med nettokassa. Det osar fyndläge.

Prenumerera

Detta innehåll kan läsas av dig som är prenumerant.

Har du redan ett konto? Logga in för att läsa vidare.

Dator, läsplatta och mobiltelefon.

Premium

  • Dagsfärska analyser och artiklar via nyhetsbrev
  • Magasinet digitalt eller hem i brevlådan
  • Över 500 aktieanalyser per år
  • Unika investeringsverktyg och portföljer
  • Färre annonser och en bättre läsarupplevelse
  • Och mycket mer
479 kr  / per månad

Vill du se fler alternativ? Läs mer här

Annons från Invesco
Annons från Trapets