Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Dunkers makt består

2001-08-15 07:00

Det ska mycket till innan Dunkerstiftelserna släpper kontrollen över Trelleborg.

Testamentet efter en av Sveriges absolut rikaste personer blev dock en överraskning. Dunkers nästan sjukliga rädsla för att någon skulle kunna ta över hans livsverk följde med honom i döden. Den mytomspunne och hårdföre industrimannen lade kontrollen över sitt imperium i olika stiftelser, fonder och förvaltningsbolag. Stiftelsernas primära mål är att behålla kontrollen över Trelleborg, i dag kontrollerar de 12 miljoner aktier i bolaget, motsvarande runt 56 procent av rösterna och tio procent av aktiekapitalet.

Av stiftelsernas sex styrelseledmöter, av vilka fyra dessutom måste bo i eller nära Helsingborg, sitter fyra i Trelleborgs styrelse. Dunkers sista vilja ses ofta som ett hinder för Trelleborg att delta i strukturaffärer. Så är dock inte fallet, eftersom testamentet också innehåller en säkerhetsventil. Om bolagets existens hotas kan stiftelserna tillåtas att minska sitt ägande. En missad strukturaffär kan mycket väl falla inom den här kategorin.

Stiftelsernas avkastning i form av aktieutdelning går dels till Dunkers släktingar, dels till Helsingborgs stad. Släktingarna får njuta frukterna av Dunkers imperium intill den tredje generationen. I dag finns ett trettiotal i livet som i år delar på runt 24 miljoner kronor.

Om sisådär fyrtiofem år räknar stiftelserna med att all avkastning, i år 41 miljoner kronor, går till staden. Under sin levnad såg Dunker till att Helsingborg fick sitt berömda konserthus.

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom