Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!
Vad trevligt att du vill logga in. Vi ser att du inte har ett aktivt konto. Var vänlig kontakta kundtjänst: 0770-457 102

Fiskar upp högutdelare

2017-12-06 18:00

Portföljen utvecklades bättre än Stockholmsbörsen i förra veckan. Nu köper vi en defensiv utdelningsaktie som hittills i år utvecklats trögt på börsen.

Stockholmsbörsen avslutade förra veckan svagt varpå facit för veckan blev –1,2 procent. Aktiva portföljen klarade sig bättre och tappade drygt 0,1 procent.

Bidrog till portföljens relativt sett goda utveckling gjorde framför allt gymkedjan Actic Group (+4,7 procent) och köksbolaget Nobia (+1,8 procent).

Måndagen den 4 december håller Getinge extrastämman som ska klubba beslutet att dela ut dotterbolaget Arjo som sedan noteras på Stockholmsbörsen. Sista dag för dag för handel med Getinges aktier inklusive rätt till utdelning är onsdagen den 6 december 2017.

Både Getinge och Arjo är att betrakta som turnaroundcase som dras med svag organisk tillväxt. Getinge har utöver det sina FDA-relaterade problem. Givet nuvarande börskurs är det troligt att Arjo börjar handlas kring 30 kronor per aktie. Lyckas Getinge och Arjo återställa historisk lönsamhet är uppsidan stor, då de för närvarande handlas med en rejäl rabatt mot medicintekniksektorn.

Denna vecka tar vi position i Telia, en defensiv favorit som utvecklats svagt på slutet trots att bolaget successivt lämnar sina äventyr i öst bakom sig. I slutet av oktober såldes de sista aktierna i ryska teleoperatören Megafon för knappt 9 miljarder. Affären stärker Telias finanser, sänker risken och öppnar upp för en möjlig extrautdelning under 2018. Även vid oförändrad utdelning på 2 kronor per aktie är direktavkastningen fina 5,4 procent. Aktien är inget jättefynd på nuvarande nivåer, men på en dyr börs lockar Telia med sina defensiva kvaliteter.

Kortsiktigt ser börsen ut att kunna gynnas av att Donald Trumps skattereform fått stöd i såväl representanthuset som senaten. Reformen kan säkert ge stöd åt tillväxten kortsiktigt, men den kommer i ett märkligt läge. Efter flera års expansion har arbetslösheten i USA kommit ner till 4,1 procent. Historiskt har arbetslösheten inte blivit mycket lägre än så. Att i det läget stimulera ekonomin ytterligare med skattesänkningar riskerar naturligtvis att leda till en överhettning. Blir så fallet kan den amerikanska centralbanken Federal Reserve behöva höja räntan i snabbare takt, något som ökar risken givet den höga skuldsättningen på många håll. Frågan är också hur höga räntor de mycket högt värderade USA-börserna tål.

Aktiva portföljen

–4,93 procent i år.

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom