För tidigt köpa vårdbolaget

Välfärdsföretagen har haft ett tungt år på börsen. Och så kommer det att fortsätta. Avvakta med Ambea-aktien, ett av de större företagen i branschen.

VÄNTA Trion Attendo, Capio och Humana, alla vårdföretag som har börsnoterats i Stockholm under de senaste åren, har inte direkt rosat aktiemarknaden. Två av de tre företagens aktier har tvärtom backat rejält på börsen efter introduktionsdagen. Genomsnittsutvecklingen för de tre bolagen ligger på minus 8 procent. Lägg till specialistvårdbolaget GHP, minus nära 40 procent sedan introduktionsdagen för snart tio år sedan, och bilden är komplett. Sifferbitaren hade redan framtidsutsikterna klara för sig när vård- och omsorgsbolaget Ambea, före detta Carema, för snart ett år sedan var på tur att bli den senaste börsnykomlingen i branschen.

Bolagets dåvarande ägare, det amerikanska riskkapitalbolaget KKR och den svenska kollegan Triton, pressade ut halva bolaget, aktier för cirka 2,5 miljarder kronor, dagarna före Social­demokraternas kongress i april där en av de viktigaste frågorna handlade om att sätta ner foten och att fatta ett beslut i den infekterade frågan om ”Vinster i välfärden”. Sedan dess har överskottet som Ambea redovisat, under fjolåret uppgick rörelse­vinsten till 400 miljoner kronor, i vart fall inte gått till Ambeas ägare. Efter ett glädjeskutt under försommaren har kursen fallit med en tredje­del från i somras och med 13 procent sedan introduktionen.

Prenumerera

Detta innehåll kan läsas av dig som är prenumerant.

Har du redan ett konto? Logga in för att läsa vidare.

Dator, läsplatta och mobiltelefon.

Premium

  • Dagsfärska analyser och artiklar via nyhetsbrev
  • Magasinet digitalt eller hem i brevlådan
  • Över 500 aktieanalyser per år
  • Unika investeringsverktyg och portföljer
  • Färre annonser och en bättre läsarupplevelse
  • Och mycket mer
479 kr  / per månad

Vill du se fler alternativ? Läs mer här