Förvaltaren: Därför är Investor värd en premie

John Strömgren förvaltar blandfonden Carnegie Strategifond. För Affärsvärlden berättar han om nackdelarna med företagsobligationer och varför byggbolagen ofta missförstås.

När du intervjuades i Affärsvärlden för fem år sedan talade du dig varm för Skanska. Hur ser du på aktien i dag?

– Byggbolag blir lätt missförstådda, för det blir ofta fokus på marginalen, men bolagen har ofta bra avkastning på det egna kapitalet. Skanska har en bra projektutvecklingsdel, men det vi gillar är framför allt stabiliteten i utdelningarna.

Ni äger också NCC, där Swecos tidigare vd Tomas Carlsson återvänder till byggbolaget.

– NCC har haft lite problem utanför Sverige, men vi har stora förhoppningar på den nye vd:n. Rapporten som kom nu indikerade att bolaget inte har några problem med orderingången. Det vore bra för aktien och värderingen om det gick att tydliggöra var vinsterna och problemen finns genom att redovisa olika geografiska enheter.

På fastighetssidan har ni nyligen investerat i finländska Cibus. Varför då?

– Cibus fokuserar på livsmedelsfastigheter och har för avsikt att dela ut hela vinsten, ungefär 8–9 procent. Det finns dessutom en ganska hög förutsägbarhet i intjäningen med långa kontrakt och stabila hyresinkom­ster. Dessutom är skuldsättningen rimlig.

Varför är Investor ert största innehav?

– Det beror på rabatten och en bra underliggande portfölj. Givet deras långsiktiga avkastning så borde aktien handlas med en premie snarare än en rabatt.

Hur ser du på Dometic som ni har i portföljen?

– Värderingen är låg och bolaget har en ny ledning på plats som jag har stort förtroende för. I fjol förvärvades Seastar. Ibland kan förvärv kännas krystade, men det här känns klockrent. Dometic har intressanta marknadsförutsättningar med en åldrande befolkning som är ganska köpstark och som lägger mer tid på fritidsaktiviteter. Marknaden har heller inte förstått hur stor och lönsam eftermarknade­n är. Det finns också mycket att göra på kostnadssidan.

Vad ser du för trender vad gäller företagsobligationer?

– När vi lade om inriktning 2012 var utbudet inte så jättestort, men det har vuxit påtagligt sedan dess. Dock har det blivit svårare att hitta bra avkastning på den marknaden.

Vad lockar med Akelius papper?

– Akelius emitterade ett hybridlån med väldigt bra risk/reward där räntan ligger på ungefär 3,5 procent. Det är också intressant med bostadsfastigheter som tillgångsslag, givet att man – som i det här fallet – kan sprida riskerna geografiskt. Huvuddelen av deras bestånd är utanför Sverige, i Tyskland och Nordamerika, bland annat. Det är en obligation som vi har köpt ganska mycket på sista tiden, men annars är det ont om klockrena obligationscase.

Vad tror du att det beror på?

– Svårt att säga. Om vi nu ska tala om övervärderingar så känns företagsobligationsmarknaden högre värderad än svenska aktier just nu. Sen har vi inte samma slags kapitalintensiva industri som i Norge med en äldre tradition av obligationer. Här är det fortfarande fastigheter som gäller.

Ändå har ni hittat ett antal tjänste­företag?

– Ja, vi har två lån till Klarna om totalt 80 miljoner kronor, och hittills har de utvecklats bra. Det är inget av våra större innehav, men vi vill ju ha en så bra balans som möjligt. Vi har också lånat ut Verisure och Intrum som har en bra likviditet. På företagsobligationsmarknaden är vissa obligationer illikvida, så när man sätter ihop en sådan portfölj är det viktigt att också ha likvida tillgångar.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets