Full pott för aktieråden

AAK

Rekommendation: Köp

Startkurs: 629,50 kronor

Slutkurs: 712 kronor

Utveckling: +13,1 procent

OMXSPI: +0,7 procent

För något år sedan noterade vi att AAK var mitt uppe i en strategisk manöver som bland annat medförde att bolaget siktade på att utveckla och plocka fram nya produkter, däribland olika matlagningsingredienser.

Sedan denna ompositionering tagit fart har aktien åkt berg-och-dal-bana, men har från förra hösten klättrat rejält, upp cirka 20 procent till 740 kronor. Vår riktkurs på 712 kronor nåddes i början av januari.

Det är väl optimistiskt att vänta sig 20 procent ytterligare fram till våren 2019, men det betyder inte att det är säljläge. Behåll.

Billerud Korsnäs

Rekommendation: Vänta

Startkurs: 144,40 kronor

Slutkurs: 124,75 kronor

Utveckling: -13,6 procent

Efter några goda år med stärkt lönsamhet hade Billerud Korsnäs skuldsättning för ett år sedan kommit ner på låga nivåer. Vad göra: Förvärva, investera eller dela ut?

Det blev investeringsspåret. Hela 5,7 miljarder öronmärktes för en investering i en ny kartongmaskin vid bruket i Gruv­ön. Affärsvärlden såg risken att investeringen skulle tynga bolaget kortsiktigt, medan frukterna låg väl långt fram.

Kring årsskiftet tvingades bolaget vinstvarna inte mindre än tre gånger på grund av vedbrist, produktionsstörningar samt att investeringen i Gruvön blivit 20 procent dyrare än beräknat.

Ework

Rekommendation: Vänta

Startkurs: 116,25 kronor

Slutkurs: 94,60 kronor

Utveckling: -18,6 procent

OMXSPI: -3,3 procent

Konsultmäklaren Ework växer i rasande takt, men så gjorde även aktien för ett år sedan. En uppvärdering på nästan 50 procent, kursrekord och p/e 20 osade fullvärderat givet den höga tillväxttakt som bolaget kom ifrån.

Tajmingen blev lyckad med startkurs dagen efter kursrekordet. Aktien rekylerade i takt med att tillväxttakten och resultatutvecklingen successivt svalnade av över året.

I andra kvartalet stod vinsten still och under tredje kvartalet föll vinsten 6 procent. Att vänta med aktien blev ett bra råd då aktie

SBB

Rekommendation: Köp

Startkurs: 6,55 kronor

Slutkurs: 7,19 kronor

Utveckling: +9,8 procent

OMXSPI: -3,3 procent

Samhällsbyggnadsbolaget i Norden, SBB, var resultatet av finansmannen och ex-politikern Ilija Batljans fastighetsköparturné för 20 miljarder kronor på ett år. Bakom de negativa skriverierna inför baklängesnoteringen dolde sig dock en oväntat stabil förvärvslogik.

Affärsvärlden uppskattade totalvärdet på lågriskförvaltningen plus SBB:s höglönsamma och kommunnära bostadsprojekt till knappt 12 kronor per aktie. Mot analyskursen 6,55 kronor kunde rådet inte bli annat än köp.

I takt med att förbättringarna inkommit så har aktien sakta börjat stiga, men här finns mycket potential kvar på bordet.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco