Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Fyra heta köprekar från Börsveckan

2011-05-30 08:05

Börsveckan har fyra köp- och tre avvaktarekommendationer i måndagens utgåva. Investerare får även rådet att inte teckna i Boule Diagnostics.

Avega visar urstark tillväxt och god lönsamhet. Aktien har klart mer att ge och rekommendationen blir således köp. Med en stark balansräkning finns finansiellt svängrum för expansion. Börsveckan tror att det är rimligt att nå en vinst per aktie på 3 kronor per aktie i år, vilket ger ett p/e-tal på 10,3. Mycket billigt, enligt Börsveckan.

Även Mabi växer snabbt med god lönsamhet och Börsveckan tror på aktien. Biluthyrningsbolaget har dock haft en medioker resa på börsen så här långt. Aktien ligger i dag ungefär i linje med introduktionskursen i juni 2010, trots en stark utveckling under det senaste året. Det rullande p/e-talet är 8. För ett bolag som i dagsläget växer med 30-40 procent med nuvarande lönsamhetsnivå är det helt klart billigt.

Fagerhult har haft det lite trögt på börsen men förvärvet av LTS var ett lyckokast och vändningen ser ut att komma. Börsveckan räknar med att Fagerhult kan tjäna runt 15 kronor per aktie i år, vilket ger p/e 12. med tanke på verksamhetens sencykliska karaktär bör vinsten öka ytterligare under de närmaste två åren.

Billerud är en av favoriterna inom pappers- och skogssektorn. Bolaget missgynnas av kronans förstärkning men levererar ändå strålande resultat vilket ger utrymme för ytterligare kurslyft.

Hälsovårdsbolaget Boule Diagnostics ska in på börsen och även om bolaget är spännande lockar inte värderingen, enligt Börsveckan. Boule verkar inom diagnostik för blodanalys och bolaget tjänar pengar, med ett ebita-resultat på 20 miljoner kronor 2010. Bolaget har flera intressanta produkter i pipeline, bland annat så kallade Point of Care-instrument.

Genom notering på börsen vill Boule ta in 80 miljoner kronor som motsvarar ett börsvärde på 286 miljoner kronor efter emissionen. Det är betydligt högre än det värde som aktien handlats till på alternativa aktiemarknaden. Storägarna är erfarna och frågan är om inte denna typ av bolag passar bättre i en större konstellation, men att man inte lyckats få till en affär. Börsveckan poängterar vidare att det är svårt att tjäna pengar inom diagnostik om man inte är ett stort bolag med etablerade försäljningskanaler. Boule har gått bra de senaste två åren men mycket måste gå rätt för att motivera värderingen. Teckna inte men följ aktien noga om den tar sig in på börsen, blir rådet från Börsveckan.

Indutrade, Kopparberg och Electra får samtliga rådet avvakta.

Indutrade utvecklas enligt förväntan. Det är ett av börsens bästa tillväxtbolag och mycket talar för att tillväxten kommer att vara fortsatt stark under 2011 men aktien känns fullvärderad.

Kopparberg Mineral går bra men aktiepotentialen har minskat efter kursdubbling det senaste året och Börsveckan sänker rekommendationen till neutral. Den starka kronan missgynnar utlandsintäkterna och den tunna handeln i aktien tillsammans med bristfällig information från bolaget motiverar en rabatt.

Electra verkar i en stenhård bransch och detta slår mot resultatet vilket syntes i det första kvartalet. Bolaget har ett brett erbjudande för butiker som vill ansluta sig till någon av koncernens kedjor och därmed bidra till att hålla tillväxten uppe. Vidare kommer den tuffa konkurrensen leda till konsolidering.

Osäkerheten har dock ökat efter årets svaga inledning och trots att aktien fallit med drygt 20 procent efter rapporten vågar sig Börsveckan inte på ett köp.

Affärsvärlden Redaktionen

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom