Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Insideraktie blev kursdubblare

2011-02-07 07:32

Trots att de flesta insiders är skeptiska till börsen går det att hitta vinnare med hjälp av storägarnas insyn. Empiriskt sett går månadens insideraktie dubbelt så bra som börsindex.

Under januari månad var det fler försäljningar än köp, enligt insideranalysfirman Scientias, som följer affärer hos insynspersoner bland storägare och ledande befattningshavare.

- Insiders är negativa till aktiemarknaden nu. Men oavsett börsklimat går det att hitta vinnaraktier genom att följa insiders, säger Erik Lidén, vd på Scientas till DI.

Scientas utser elektronikbolaget Note till januari månads insideraktie. Detta då tre insynspersoner har gjort stora köp under månaden. Bland annat har vd Peter Lavesson köpt 10 000 aktier i början av januari.

- Insiderstrategin fungerar både på kort och lång sikt. Vi ser att de aktier vi har valt ut som månadens insiderakite under ett års tid i de allra flesta fall har gått bättre än börs-index, säger Erik Lidén, till DI.

Särkilt då börsen är osäker kan insynslistor vara ett behjälpligt verktyg.

- Vid en osäker börs är det särkilt bra att använda en insiderstrategi. När högt uppsatta personer i bolaget köper flitigt tyder det ofta på att bolaget är undervärderat. Det brukar också vara bra att följa efter om insiders minskar ägandet, säger Erik Lidén till DI.
 

Månadens insideraktie 2010 enligt Scientia

Aktie: Kursutveckling till 1 februari / Börsens utveckling till 1 februari (månad)

Vengue Retail: 2,2/-1 (Dec)
Biopahusia: 6,5/-4,8 (Nov)
Klövern: 4/6,3 (Okt)
Altrium Ljungberg: 13,2/6,4 (Sept)
Sandvik: 44,6/15,4 (Aug)
Medivir: 26,9/11,6 (Juli)
Wallenstam: 31,2/16,7 (Juni)
H&M: -4,8/18,5 (Maj)
(Genomsnitt från Dec 09 – Dec 10: 28,4/13,7)

Jonas jonas_melzer

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom