Kvalitetsbolagets vind vänder

Industrikonglomeratet Beijer Alma har en solid lång­siktig historik. Efter några tröga år ser det nu ut att lossna på efterfrågesidan. Det gör aktien köpvärd.

KÖP. Beijer Alma är ett välskött industrikonglomerat med stor exponering mot mogna marknader, där Europa står för drygt 80 procent av omsättningen. Aktien hamnar ofta i olika utdelningsportföljer på grund av många år med hög direktavkastning. Den nyligen utbetalade utdelningen på 9,5 kronor för 2016 motsvarade en direktavkastning på 4 procent. Utdelningsandelen är hela 87 procent, vilket är högt för ett industribolag som behöver återinvestera och underhålla sina produktionsanläggningar och dessutom växa via förvärv.

Utdelningsandelen har dock varit hög under en längre tid och genomsnittet för de senaste tio åren är 77 procent. Med en stark balansräkning och låga nettoskulden 0,5 gånger ­rörelseresultatet (ebitda) finns goda förutsättningar att Beijer Alma kan bibehålla sin höga utdelningsandel samtidigt som förvärvsmöjligheterna är goda. Avkastningen på eget kapital har legat stabilt kring 20 procent trots att soliditeten varit höga 65 procent, ett tydligt tecken på en mycket välskött verksamhet.

Prenumerera

Detta innehåll kan läsas av dig som är prenumerant.

Har du redan ett konto? Logga in för att läsa vidare.

Dator, läsplatta och mobiltelefon.

Premium

  • Dagsfärska analyser och artiklar via nyhetsbrev
  • Magasinet digitalt eller hem i brevlådan
  • Över 500 aktieanalyser per år
  • Unika investeringsverktyg och portföljer
  • Färre annonser och en bättre läsarupplevelse
  • Och mycket mer
479 kr  / per månad

Vill du se fler alternativ? Läs mer här

Annons från Invesco
Annons från Trapets