Lågvärderad snabbväxare

2016-11-29 22:00
Foto: All over press

Hexatronic växer snabbt, både organiskt och via förvärv, men värderas försiktigt på börsen. ­Rekylen har skapat ett bra köpläge.

Köp. Det är relativt ont om teknikbolag på Stockholmsbörsen, då många av bolagen har försvunnit via uppköp. Doldisen Hexatronic har gått motsatt väg. På bara några år har bolaget byggt upp en teknikkoncern som omsätter nästan en miljard kronor. Via ett antal förvärv har Hexatronic blivit en betydande leverantör inom fiberoptisk kabel och infrastrukturlösningar för telekomoperatörer och nätägare på i första hand den nordiska marknaden.

Sedan sommaren 2013 har kursen ökat 15 gånger. Läsare som följde vår köprekommendation i januari 2015 har belönats med 50 procent. Hexatronic är även en av årets vinnare med nästan 80 procent kursuppgång. På bara en dryg vecka har dock aktien rekylerat mer än 20 procent. En stor anledning är insiderförsäljning av storägaren Gert Nordin. Han har successivt minskat sitt ägande från mer än 50 procent av aktierna sommaren 2013 till drygt 8 procent i dag. Institutionella ägare har successivt ökat sitt ägande, ­vilket är positivt.

Rekylen har skapat ett bra köpläge i aktien då alla pilar i bolaget pekar uppåt. Orderstocken är 39 procent högre jämfört med för ett år sedan. Tillväxten är kraftig även rensat för förvärv, och den underliggande lönsamheten stiger successivt i takt med ökade skalfördelar. Bruttomarginalen har det senaste åren legat kring 45 procent och vi bedömer att den nivån är rimlig även framöver.

Även om den organiska tillväxten i nuläget är höga 25 procent är förvärv en viktig del av strategin. I år har Optireach och Ericssons fiberkabelverksamhet på Nya Zeeland förvärvats som tillsammans adderar drygt 80 miljoner kronor i årlig omsättning. Enligt vd Henrik Larsson Lyon betalar bolaget typiskt sett mellan 3 och 5 gånger ebitda, vilket är ungefär hälften av vad Hexa­tronic värderas till. Nettoskuldsättningen i bolaget är låg.

Utbyggnaden av fiberbaserad nätinfrastruktur accelererar kraftigt runt om i världen och Hexatronic expanderar därför i allt större utsträckning internationellt, som till exempel Storbritannien, Norge och Finland.

I takt med att Hexatronic fortsätter leverera starka rapporter, växer internationellt och gör nya attraktiva förvärv, bör omvärderingen av bolaget till ett tillväxtbolag fortsätta. Multipelexpansion och underliggande snabb vinsttillväxt är en attraktiv kombination. Utnyttja rekylen och köp aktien upp till vår riktkurs 42 kronor om ett år.

Jonas Elofsson

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom