Moody´s ser fara för svenska storbanker

Kreditutsikterna för de svenska bankerna är fortsatt negativa, även om de förbättras.

Det framgår av en sektorrapport över det svenska banksystemet från Moodys på tisdagen.

”Svenska banker möter fortfarande en utmanande operativ miljö som fortsatt kommer att sätta press på deras finansiella fundamenta under 2010”, skriver Moodys.

Situationen har lättat något i Baltikum och på upplåningsmarknaderna, konstaterar kreditvärderingsinstitutet, och bilden är bättre än för ett år sedan trots att de svenska bankerna befinner sig under fortsatt press från försämrad tillgångskvalitet, speciellt i Baltikum, och begränsad intäktsgenerering som ett resultat av kreditrisk och upplåningskostnader.

De svenska bankernas höga strukturella tillit till kapitalmarknaderna medför vissa utmaningar på upplåningssidan under kommande år.

Givet att statliga stödprogram gradvis fasas ut globalt, sammankopplat med regulatoriska påtryckningar att förbättra likviditetspositioner, förväntar sig Moodys ökad efterfrågan för upplåning på marknaden, vilket kommer att översättas till högre upplåningskostnader och press på lönsamheten.

Med hänsyn till de nya Baselförslagen över ny reglering i banksektorn förväntar sig Moodys, om dessa implementeras ”som de är”, att påverkan på de svenska bankerna i stora drag kommer att bli hanterbar.

Högre kostnader för upplåning väntas och givet det relativa beroendet av upplåning på kapitalmarknaderna kommer likviditetskraven att bli mer utmanande för de flesta svenska banker än de mer strikta kapitalkraven.

nullnullnullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco