Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Rätt hissa hissaktien

Alimak Rekommendation: Köp Startkurs: 110,4 kronor Slutkurs: 141 kronor Utveckling: +27,7 procent OMXSPI: +4,7 procent

RÄTT Bygghisstillverkaren Alimak mötte tuff motvind under de första 1,5 åren efter noteringen ­våren 2015, men i oktober i fjol kom trendbrottet. Börskursen tog ett glädjeskutt i samband med att Alimak gjorde ett större förvärv inom en närliggande nisch, ett bolag som tillverkar fastmonterade kranar på höghus- och skyskrapetak. Strax efteråt köpte bolaget ett danskt företag som specialiserat sig på hissar till vindkraftverk. Förvärven krävde en nyemission som Affärsvärlden tolkade som offensiv och såg en stark utveckling i korten. Aktien nådde riktkurs 141 kronor (justerat för nyemission) i mitten av april.

Midsona Rekommendation: Köp Startkurs: 39,50 kronor Slutkurs: 48 kronor Utveckling: +21,5 procent OMXSPI: –0,2 procent

RÄTT Midsona, med flera starka varumärken inom hälsokost och ekologiska livsmedel, framstod för ett år sedan som en attraktiv förvärvsmaskin. Till p/e 12 fanns potential till fortsatta kurslyft.

Och så blev det. Aktien nådde riktkursen på 48 kronor redan den 20 januari, vilket innebar att en vinst på nära 22 procent säkrades.

I nr 45/2017 sänktes ­rekommendationen till ­vänta. Dels är vi inte ­imponerade av Bringwell-förvärvet, dels har Midsonas organiska tillväxt varit en besvikelse. Lägg därtill hög skuldsättning och en högre värdering.

Mycronic Rekommendation: Köp Startkurs: 94,75 kronor Slutkurs: 85 kronor Utveckling: –10,3 procent OMXSPI: +5,9 procent

FEL Det har varit ett svängigt år som aktie­ägare i teknikbolaget ­Mycronic. Fram till februari steg aktien till 110 kronor innan utförsbacken började.

Aktien tappade sedan drygt en tredjedel av börsvärdet då aktiemarknaden oroade sig kring bolagets orderbok för 2018/2019. Mycronics ­orderingång är ojämn och bara i september fick bolaget order för dryga miljarden kronor.

Aktien steg kraftigt och nådde 118,25 kronor i oktober, och därmed snäppet under vår riktkurs 120 kronor. En ­sämre kvartalsrapport än ­väntat har sänkt aktien och vårt råd gick därmed inte i mål.

Thule Rekommendation: Köp Startkurs: 132 kronor Slutkurs: 150 kronor Utveckling: +13,6 procent OMXSPI: +2,7 procent

RÄTT Affärsvärlden gillar friluftsbolaget Thules goda tillväxt och stigande lönsamhet. Även om förväntningarna hade skruvats upp en hel del bedömde vi att fina tillväxten i Europa skulle fortsätta och att USA skulle göra comeback 2017.

Bolaget har fortsatt sin stabila utveckling och USA hamnade åter i ­tillväxtspåret. Aktien nådde riktkursen 150 kronor den 10 februari.

En ständig och framgångsrik produktutveckling, inte minst inom de nya segmenten barnvagnar och premium­resväskor, har lyft Thule till nya rekordnivåer kring 190 kronor. I nr 39/2017 sänkte vår rekommendation till vänta.

Affärsvärlden Börsredaktionen

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom