Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!
Vad trevligt att du vill logga in. Vi ser att du inte har ett aktivt konto. Var vänlig kontakta kundtjänst: 0770-457 102

Skillnad i avkastning

2017-12-06 18:00
Elanders vd Magnus Nilsson. Foto: Mikael Göthage photographs

Stockholmsbörsen har fördubblats på knappt fem år. Men vad drev de enskilda bolagen?

Affärsvärlden har ställt Factsets bolagsdata och analytikerprognoser för 2012–2017 mot totalavkastningar för den knappa femårsperioden sedan årsskiftet 2012/2013. I tabellen visas totalavkastningens fördelning, i procentenheter, från dels tillväxt i rörelsevinst, ebit, och från dels upp-/nedvärdering av rörelsevinsten, ev/ebit. Avkastningsdelen som inte förklaras av denna enkla modell, residualen, skapas nedanför rörelseresultatnivån, exempelvis från finansierings- och skatteeffekter.

Översta gruppen lyfter fram bolag med bättre vinstutveckling än börsavkastning. I toppen finns Elanders, som ompositionerat en traditionell tryckeriaffär. Även tillväxtbolag som CTT och Xvivo samt storbolag som Billerud Korsnäs och Skanska är vinnare som kvalar in. En del bolag har avkastat klart sämre än börsen, men ändå haft mindre svag vinstutveckling än avkastning. Här finns BE Group, Betsson, Elekta, H&M och Mekonomen.

Grupp två har drivits mer av uppvärdering än vinsttillväxt. Listan toppas av Nolato och följs av småbolag som Boule och Vitec. Huruvida uppvärderingen gått för långt avgörs bäst på bolagsnivå. Det är dock en oroande trend att flera verkstadsjättars cykliska vinster har blivit frånsprungna av börsplacerarnas värderingsförväntningar, trots långt gången konjunktur. I Atlas Copco sker det parallellt med viss vinsttillväxt, men för exempelvis Alfa Laval och Sandvik har rörelsevinsten knappt rört sig, utan hela avkastningen består grovt sett av uppvärdering samt av effekter nedanför rörelseresultatet.

Johan Eklund

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom