Skördeår väntar

Bahnhof har haft ett mellanår på börsen präglat av en rekordinvestering i ett nytt fibernät. Nu bör skördetiden stå för dörren.
Skördeår väntar - aktier-index-700_binary_6833767.jpg

Köp. Snabbväxande bredbandsoperatören Bahnhof har haft en trög utveckling på börsen under det senaste året. I september 2016 föll aktien 13 procent på nyheten att byggstarten skjuts upp för dotter­bolaget Elementicas serverhall. Anläggningen har ännu inte nått full beläggning och kostnaderna har därför strypts väsentligt. Bahnhof äger 73 procent av Elementica och planen är en börsnotering av innehavet när beslut om byggstart har tagits. Det är fortsatt en trigger för aktien.

En annan dämpande parameter har varit den svagare lönsamhetsutvecklingen. Rörelse­marginalen toppade på 14,9 procent under 2014 och har nu fallit två år i rad till 11,8 procent under 2016. Bahnhof har dock genomfört rekordstora investeringar i ett nytt höghastighetsnät. Nätet är nu i full drift i 34 städer och har totalt kostat 100 miljoner kronor. Rörelsekostnaderna har därför ökat rejält och exempelvis personalkostnaderna har ökat med 40 procent jämfört med föregående år.

Prenumerera

Detta innehåll kan läsas av dig som är prenumerant.

Har du redan ett konto? Logga in för att läsa vidare.

Dator, läsplatta och mobiltelefon.

Premium

  • Dagsfärska analyser och artiklar via nyhetsbrev
  • Magasinet digitalt eller hem i brevlådan
  • Över 500 aktieanalyser per år
  • Unika investeringsverktyg och portföljer
  • Färre annonser och en bättre läsarupplevelse
  • Och mycket mer
479 kr  / per månad

Vill du se fler alternativ? Läs mer här