Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Tre lyckade köpråd

2017-11-29 18:00
Boliden Rekommendation: Vänta Startkurs: 237,80 kronor Slutkurs: 278,40 kronor Utveckling: +17,1 procent OMXSPI: +12,1 procent

FEL För ett år sedan bedömde vi att kopparpriset, en av de två viktigaste faktorerna som styr Bolidens aktiekurs (den andra är priset på zink), var på väg att falla tillbaka efter att ha klättrat 30 procent under förra hösten.

Men, så fel vi hade. ­Kopparpriserna har fortsatt uppåt, cirka 25 procent sedan dess. Bolidens avgående vd Lennart Evrell – han har aviserat att han ska sluta i vår – fick rätt.

Totalavkastningen under det senaste året uppgår till 24 procent. Tidvis har aktien stått ännu högre. Från toppen tidigare i höstas har Boliden-aktien fallit med 9 procent.

Hexatronic Rekommendation: Köp Startkurs: 32 kronor Slutkurs: 42 kronor Utveckling: +31,3 procent OMXSPI: +3,7 procent

RÄTT Fiberbolaget Hexatronic är en av börsens verkliga snabbväxare både organiskt och via förvärv. För ett år sedan var värderingen för försiktig och en rekyl hade skapat ett bra köpläge.

Starka rapporter har sedan successivt lyft aktien till nya rekordnivåer. I vårt köpcase ingick även att aktiemarknaden bör omvärdera synen på bolaget och att även en multipelexpansion var trolig.

Så blev det. Aktien nådde vår riktkurs 42 kronor redan den 19 januari och avkastningen utklassade börsen. Bolaget har fortsatt att övertyga och nu står en internationalisering för dörren.

Knowit Rekommendation: Köp Startkurs: 81,75 kronor Slutkurs: 100 kronor Utveckling: +22,3 procent OMXSPI: +7,0 procent

RÄTT It-konsulten Knowit närmade sig tvåsiffrig tillväxt och rejält ökad lönsamhet för ett år sedan. Rabattvärderingen, med p/e 10 på 2017 års prognos, bedömde vi som omotiverad. Inte minst det höga fria kassaflödet lockade.

Bokslutet blev bättre än väntat och aktien steg 10 procent samma dag. Vår riktkurs på 100 kronor nåddes samma dag, den 9 februari.

Bolaget har fortsatt att utvecklas väl och rider på den stora digitaliseringsvågen som påverkar alla branscher. Affärsvärlden släppte en ny köprekommendation i nummer 40/2017 med den nya riktkursen 159 kronor.

Zalaris Rekommendation: Köp Startkurs: 28,40 norska kronor Slutkurs: 51 norska kronor Utveckling: +79,6 procent OMXSPI: +15,4 procent

RÄTT I norska Zalaris, ­verksamt inom outsourcing av löneadministration, såg Affärsvärlden ett stabilt tillväxtbolag till attraktiv värdering. Vi såg goda utsikter till tvåsiffrig tillväxt.

Rådet blev riktigt lyckat. När rekommendationen sänktes i en uppdatering i mitten av juni i nummer 25/2017 hade aktien stigit med nära 80 procent.

Hittills har vinsthem­tagningen visat sig fel, då ­aktien har stigit med ytter­ligare 14 procent. I år har Zalaris expanderat till Storbritannien och Irland via förvärvet av ROC Global Solution Consulting.

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom