AQ lägger dåligt år bakom sig

PORTFÖLJUPPDATERING Underleverantören AQ Group stiger på bokslutet. Så här agerar Avkastningsportföljen.

Välskötta tillväxtbolaget AQ Group kan med torsdagens bokslut lägga ett besvärligt år bakom sig. Dotterbolaget Segerström & Svensson (S&S) sattes i konkurs under året, vilket belastade rörelseresultatet med 73 miljoner utöver en rörelseförlust på 29 miljoner.

För koncernen innebar det att rörelsevinsten för helåret föll från 263 miljoner 2017 till 208 miljoner i fjol. Exkluderas S&S-förlusterna landade resultatet på 310 miljoner, upp 18 procent.

AQ avslutade året med nära 20 procents tillväxt under fjärde kvartalet och en kraftig resultatförbättring. Marginalen på resultatet före skatt, 4,4 procent, var dock långt ifrån målnivån på 8 procent. Få produktionsdagar i december i kombination med omstruktureringskostnader tyngde.

Aktien handlas vid kurs 161 kronor till ev/ebit på cirka 10,6 och p/e 12,9 på fjolårets siffror, exklusive negativa effekter från S&S. För ett cykliskt bolag i det här läget i konjunkturen är det normalt sett inga fyndnivåer. Vår bild är dock att AQ är ett kvalitetsbolag, en riktig compounder som fortsatt växer tvåsiffrigt och kännetecknas av god kostnadskontroll, vilket håller uppe resultatet i sämre tider.

Bolagets förvärvsfokuserade tillväxt gör att en parallell kan dras till börsens sönderkramade förvärvskonglomerat, exempelvis Indutrade. AQ har något bättre historisk tillväxt än Indutrade, medan Indutrade har haft en något bättre marginalutveckling. Sammantaget har bolagen en närmast identisk trendmässig vinsttillväxt kring 13–14 procent.

Skillnaden är givetvis stor i strategierna, där AQ bygger mer industriellt medan Indutrade är ett decentraliserat konglomerat. Men det är ändå svårt att motivera varför Indutrade ska handlas till en extrem premie jämfört med AQ. Indutrade handlas till ev/ebit 16,2 respektive p/e 18,6 på prognoserna för innevarande år, enligt Factset. Med 10 procents vinsttillväxt i år handlas AQ till cirka ev/ebit 9,6 respektive p/e 11,7.

Om AQ kan visa att S&S-smällen var ett tillfälligt bakslag finns rejäl uppvärderingspotential, varför aktien behålls i portföljen.

Nedan läget i Avkastningsportföljen på torsdagsförmiddagen. Portföljen har tappat mot index de senaste dagarna och är nu något efter index sedan årsskiftet.

avport_intra_21feb19.PNG 

Missa inga uppdateringar från Affärsvärlden Analys+. Följ oss på Twitter: @AFV_analysplus

Har du frågor eller synpunkter rörande tjänsten? Maila oss på: analysplus@affarsvarlden.se

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.