Avanza behöver avancera

ANALYS Med en värdering på 30 gånger vinsten behöver Avanza öka takten i omvandlingen från courtageberoendet för att bli en attraktiv placering.

VÄNTA Hur låter kombinationen finansbranschens kanske starkaste varumärke, ett nettokundinflöde på mellan 100 000 och 150 000 per år, en stark men långt ifrån fullt utnyttjad position på den växande fondmarknaden, samt lansering på den svenska bolånemarknaden, värd totalt dryga 3 000 miljarder?

Ganska lockande kan man förmoda. Det finns också mycket som är sympatiskt med Avanza i både i sin chosefria lågprisattityd, inte minst i egna fondutbudet, och prestation där perioden 2014-2018 innebar en fördubbling av sparkapitalet till 300 miljarder kronor, en resultatökning på närmare 50 procent och en ökning av börsvärdet med 70 procent.

Till Avanzas mindre sympatiska drag hör ett starkt beroende av courtage som är en volatil intäkt och som har krympande marginaler, courtageintäkten per affär har mer än halverats på fyra år. Hit hör också att intäkten per sparkrona fallit med runt 30 procent, betydligt mer än vad kostnaden per sparkrona minskat.

Det bokslut för 2018 som presenterades i förra veckan visar också tydligt både Avanzas starka och svaga sidor: trots ett svagt börsår ökade intäkterna med 8 procent och antalet kunder med 126 000. Likväl märks Avanzas beroende av börsklimatet: under börsrasets fjärde kvartal var såväl intäkter, resultat som nettoinflödet av kunder lägre än fjärde kvartalet 2017. På helårsbasis ökade resultatet efter skatt med 1 procent, en lindrigt sagt för låg ökningstakt om man ska försvara en värdering på 30 gånger vinsten 2018.

Nu skall Avanza förstås inte dömas på ett enstaka år. Det finns stor potential både i fondmarknaden (fondprovisioner svarar för en fjärdedel av intäkterna), ökad inlåning och satsningen på bolån tillsammans med Stabelo – i det senare fallet inte minst för att det kan få kunder att ta med sig inte bara bostadslån utan också sparkapital från storbankerna. Avanza ökar också innovationstakten (och utvecklingskostnaderna) de kommande åren.

Men för att göra dagens värdering attraktiv behöver omvandlingen till ett mindre courtageberoende företag bevisligen gå snabbare, andelen av intäkterna ligger fortfarande på cirka 40 procent. Mer kortsiktigt skulle Avanza också behöva draghjälp av en mer långsiktigt stigande börs och högre räntor för att lyfta kursen. I väntan på bättre tider blir Affärsvärldens rekommendation att avvakta.

 

Det här aktierådet publiceras exklusivt för Affärsvärlden Analys+ prenumeranter.

Missa inga uppdateringar från Affärsvärlden Analys+. Följ oss på Twitter: @AFV_analysplus

Har du frågor eller synpunkter rörande tjänsten? Maila oss på: analysplus@affarsvarlden.se

!function(e,t,s,i){var n=”InfogramEmbeds”,o=e.getElementsByTagName(”script”)[0],d=/^http:/.test(e.location)?”http:”:”https:”;if(/^/{2}/.test(i)&&(i=d+i),window[n]&&window[n].initialized)window[n].process&&window[n].process();else if(!e.getElementById(s)){var r=e.createElement(”script”);r.async=1,r.id=s,r.src=i,o.parentNode.insertBefore(r,o)}}(document,0,”infogram-async”,”https://e.infogram.com/js/dist/embed-loader-min.js”);

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets