Behåller rapportraketen

PORTFÖLJUPPDATERING Tre av Avkastningsportföljens storbolag har redovisat sina bokslut. Här kommenteras rapporterna.

Avkastningsportföljen har fått ett bra start på 2019. Vid stängning på onsdagen var portföljen upp 11,1 procent sedan årsskiftet, något bättre än jämförelseindex +9,8 procent. Nedan kommenteras de tre bokslut som presenterats senaste veckan.

AVKNOPPNING LÄR VÄRDERAS UPP
Vitvarujätten Electrolux överraskade med ett klart starkare fjärde kvartal än väntat. Stal showen gjorde dock beskedet dagen innan bokslutet; att affärsområdet Professional, som säljer tvätt- och köksutrustning till företagskunder, ska knoppas av. Aktien rusade hela 10,4 procent på beskeden.

Professional omsatte i fjol 8,7 miljarder med ett rörelseresultat på knappt 1,1 miljarder samt en rörelsemarginal på 12,7 procent, inklusive koncerngemensamma kostnader. Divisionen är således klart mer lönsam än Electrolux i stort.

Avknoppningen ska ses i ljuset av att Professional lär värderas betydligt högre som ett fristående bolag än som en del av Electrolux.

Ett relevant jämförelsebolag är amerikanska Welbilt, tills nyligen Manitowoc Food Service. Bolaget knoppades av så sent som 2016 från industrikoncernen Manitowoc.

Welbilt väntas räkenskapsåret 2018 omsätta knappt 1,6 miljarder dollar, eller cirka 14,5 miljarder kronor, med en rörelsemarginal på 14,7 procent. Allt enligt Factset. Welbilt är alltså ett större och något mer lönsamt bolag än Electrolux Professional.

På konsensusprognoserna värderas Welbilt till 14,3 gånger det förväntade resultatet för 2018. Med motsvarande värdering skulle Electrolux Professional vara värt omkring 15,7 miljarder kronor.

Hela Electrolux värderas samtidigt till knappt 11,0 gånger 2018 års resultat, exklusive engångsposter. Det finns goda skäl att tro att Professionals värdering hamnar närmare Welbilts än Electrolux nuvarande multipel.

Efter en kursuppgång på nära 20 procent sedan inköp i slutet av augusti i fjol är frågan om det är läge att säkra vinsten i Electrolux? Vi lutar åt att det troligen är för tidigt. Dels skedde uppgången från väldigt pressade värderingsnivåer, dels har Electrolux överraskat med både starkare vinstutveckling än förväntat och den oväntade avknoppningen.

Portföljen behåller positionen då ytterligare uppvärdering lär vänta.

RABATTVÄRDERING I DANSKE
Danske Bank
rapporterade ett kraftigt vinstfall, -28 procent för nettoresultatet, under vad som varit ett minst sagt utmanande år för banken. Resultatet tyngdes bland annat av en donation på 1,5 miljarder danska kronor till en oberoende stiftelse som ska bekämpa finansiell brottslighet.

Justerat för donationen levererade Danske en avkastning på eget kapital på 10,8 procent. Samtidigt handlas aktien vid knappt 126 danska kronor, motsvarande en rabatt mot bokfört eget kapital (174 kronor per aktie) på 28 procent.

Efter finanskrisen 2008/2009 har Danskes värdering pendlat från omkring 0,6 gånger eget kapital vid eurokrisen 2011/2012 till 1,6 gånger eget kapital på toppen sommaren 2017.

Penningtvättshistorien har givetvis skapat en osäkerhet, men vår bild består: vid nuvarande värdering är risk/reward attraktiv. Det finns givetvis tråkiga scenarier där aktien faller tungt, men skulle något sådant ske har portföljen hållit nere risken via en liten position (6,2 procents vikt).

Om aktien på 2-3 år bara återgår till en värdering i nivå med bokfört eget kapital har en uppsida på omkring 40 procent säkrats. Och under tiden man väntar på uppvärderingen kan fina kuponger klippas. Trots en sänkning i år delas 8,50 danska kronor per aktie ut, motsvarande en direktavkastning kring 6,7 procent.

Positionen behålls.

LOCKANDE UTDELNING
Direktavkastningstörstande investerare blev inte besvikna på Nordeas rapport. Utdelningen höjdes något till 69 eurocent, motsvarande cirka 7,21 kronor, vilket ger en direktavkastning på fina 8,5 procent.

Medan Danske Bank behöver lägga penningtvättsskandalen bakom sig för att bli av med rabattvärderingen behöver Nordea sänka kostnaderna för att aktien ska värderas upp. Bankens KI-tal är sämst av de svenska storbankerna.

Vd Casper von Koskull är i rapportens vd-ord tydlig med att Nordea, efter en kostsam transformation, nu ska jaga kostnader de närmaste åren. Och som en extra blåslampa finns Christer Gardell och hans fond Cevian, som på kort tid seglat upp som storägare i banken.

Avkastningsportföljen gillar kombinationen (1) låg värdering och god direktavkastning, (2) uppenbar förbättringspotential samt (3) aktivister som pressar på.

Även i ett scenario där Nordea inte skulle bli särskilt mycket bättre är direktavkastningen i sig en hygglig avkastning.

Positionen behålls.

FYRA BOKSLUT I NÄSTA VECKA
Nedan läget i portföljen efter stängning på onsdagen. I nästa vecka redovisar fyra portföljbolag sina bokslut: Moberg Pharma (tisdag), Trelleborg (onsdag) och slutligen vinstvarnarna Oriflame och Mekonomen (torsdag).

avkport_close_6feb.PNG 

Missa inga uppdateringar från Affärsvärlden Analys+. Följ oss på Twitter: @AFV_analysplus

Har du frågor eller synpunkter rörande tjänsten? Maila oss på: analysplus@affarsvarlden.se

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets