Billigaste verkstaden inför rapporterna

Dyra verkstadsaktier har blivit allt dyrare sedan halvårsrapporten.
Billigaste verkstaden inför rapporterna - aktier-autoliv-700-170213_binary_6824735.jpg

De största verkstadsbolagen på Stockholmsbörsen brukar presentera sina kvartalsrapporter nästan samtidigt, vid halvårsskiftet var rapporterna koncentrerade kring en vecka. Inför nästa rapportfyrverkeri har Affärsvärlden sammanställt kursutvecklingen för dessa bolags aktier efter det att andrakvartalsrapporterna presenterades.

Aktier som var upptrissade för tre månader sedan har klättrat ytterligare, som Alfa Laval, då som nu den dyraste verkstan och dessutom den aktie som analytiker har flest köpråd på.

Och billiga aktier har blivit billigare. Mest rea på börsen är det på aktier som är beroende av den konjunkturkänsliga bilindustrin, som många bedömare nu bedömer kan vara på väg att passera (eller redan har passerat) konjunkturtoppen. Hit hör, förutom Volvo, också bilsäkerhetsspecialisten Autoliv, gummiföretaget Trelleborg och lagermakaren SKF, aktier som från tidpunkten för publiceringen av halvårsrapporterna tillhör de absolut sämsta placeringarna bland verkstadsbolagen.

Den som läste SKF-analysen för ett år sedan (AFV 47/2017) känner igen Göteborgsbolagets inbördes placering bland de stora verkstadsföretagen. SKF dubbades i en analys för ett år sedan (AFV 47/2017) till sämst i klassen av stora verkstadsbolag.

Under de fem närmast föregående åren hade Stockholmsbörsens största verkstadsbolag klättrat med 112 procent, medan SKF inte hade klarat mer än 25 procent under de här åren.  I år ser det ut som om kräftgången håller i sig. Kursutvecklingen för SKF sedan årsskiftet och sedan halvårsrapporten resulterar i en kursnedgång på 3 procent respektive en uppgång på en halv procent. Trots den svaga utvecklingen tror analytikerna fortfarande inte på SKF. Tvärtom – just nu är kullagertillverkaren den mest säljrekommenderade av alla stora verkstadsaktier hos SME Direkt.

Autoliv ingår sedan i måndags i Affärsvärldens Avkastningsportfölj.

 

 

 

Missa inga uppdateringar från Affärsvärlden Analys+. Följ oss på Twitter: @AFV_analysplus

Har du frågor eller synpunkter rörande tjänsten? Maila oss på: analysplus@affarsvarlden.se

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.