Bra start för nya innehaven

PORTFÖLJUPPDATERING Småbolagsportföljen håller jämna steg med börsen trots börsoron. Två gamblingbolag har både risat och rosat portföljen.
Bra start för nya innehaven - jeport3_binary_6899940.png

Småbolagsportföljen har hållit jämna steg med Stockholmsbörsens OMXSGI under november och ligger därmed helt i linje med OMXSGI sedan starten i december förra året.

Småbolagsportföljen per 20181127 eftermiddag:

 

Portföljen 20181127.JPG 

 

Det finns en tydlig konjunkturoro på börsen, vilket bland annat visar sig i att defensiva sektorer som läkemedel, livsmedel och teleoperatörer utvecklats bättre än marknaden. Att Småbolagsportföljen lyckas hålla jämna steg med en orolig och alltmer riskavert börs är därför ett relativt styrketecken.

Det som gör att vi fortfarande bedömer att börsen kan utvecklas hyggligt framöver är att värderingarna på börsen generellt har justerats ned ganska rejält och nu ligger under det historiska genomsnittet. Räntemarknaden har uppvisat ett förvånansvärt lugn och analytikernas vinstestimat för 2019 har trots allt inte förändrats nämnvärt. Samtidigt är det uppenbart att vissa konjunkturindikatorer pekar nedåt, dock från höga nivåer.

Medianinnehavet i Småbolagsportföljen värderas till ev/ebit 10,2 respektive 7,7 på analytikernas prognoser för 2019 och 2020. Det är lågt och ger stöd. Flera av bolagen förväntas dessutom öka vinsten per aktie med över 50 procent nästa år, bland annat Rejlers, Raysearch, Rovio och Hexatronic.

Konjunkturberoendet i portföljen bedömer vi som relativt lågt, med undantag av teknikkonsulten Rejlers som dock är mitt i en lovande turn­around och bedöms kunna öka vinsten även vid en sämre konjunktur. Rejlers vd Viktor Svens köpte aktier för 2 miljoner kronor den 27 november. Övriga relativt konjunkturokänsliga sektorer i portföljen är läkemedel, gaming, gambling, bryggeri och programvara.

Som vanligt är det stora skillnader mellan innehavens kursutveckling. Sedan höststädningen i portföljen den 2 november har framförallt Enea och Gaming Innovation Group (GIG) tappat mark. På plussidan finns Camurus samt de nya innehaven Aspire Global liksom Rovio, som båda lämnade mycket övertygande kvartalsrapporter.

Gamblingsektorn fick ny fart under rapportperioden med övervägande starka rapporter och stora kursrörelser. Inhoppet i Aspire Global blev mycket lyckat och aktien har stigit med 27 procent. GIG:s rapport föll dock inte investerarna i smaken och aktien har fortsatt att falla. Nedgången i aktien framstår dock som kraftigt överdriven.

Den tidigare mycket höga tillväxten, GIG:s paradgren, har avtagit men visade ändå på 21 procent i årstakt under tredje kvartalet jämfört med föregående år. GIG har i princip drivits med nollresultat de senaste åren, men har ökat förlusterna något det senaste halvåret. Anledningen är bolagets betydande investeringar i att få den stora affären med Hard Rock i hamn samt produktutveckling.

GIG har nu en förstklassig positionering mot USA-marknaden och en diger produktportfölj, inklusive en egen sportbok. Skördetiden närmar sig och nyhetsflödet blir intressant fram­över, inte minst från kapitalmarknadsdagen 6 december och listbytet till Stockholmsbörsen första kvartalet 2019. Till den extra bolagsstämman den 11 december föreslås en ny styrelseordförande i Petter Nylander, tidigare vd på Unibet. Även Robert Buren, tidigare teknikchef på Unibet, förslås till styrelsen.

Förra veckan fick Camurus ett godkännande för läkemedlet Buvidal (CAM2038), mot opioidberoende, från Europeiska kommissionen. Nästa steg blir att lansera produkten i Tyskland, England och Skandinavien, med en marknad som uppskattas vara värd drygt 2 miljarder kronor. Camurus väntar på motsvarande amerikanska marknadsgodkännande för CAM2038 den 26 december i år. Även om FDA tar självständiga beslut har Europeiska kommissionens godkännande sänkt risken i aktien.

 

Missa inga uppdateringar från Affärsvärlden Analys+. Följ oss på Twitter: @AFV_analysplus

Har du frågor eller synpunkter rörande tjänsten? Maila oss på: analysplus@affarsvarlden.se

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets