Därför lämnar Staffan Persson ordförandeposten

INTERVJU Finansmannen Staffan Persson lämnar ordförandeposten i Synthetic MR. Under året kommer han att minska sitt innehav i medicinteknikbolaget, berättar han för Affärsvärlden.
Därför lämnar Staffan Persson ordförandeposten - staffan-persson-700-170308_binary_6830837.jpg

Det blev en händelserik vecka för Spotlight-bolaget Synthetic MR. Under onsdagsförmiddagen släppte bolaget, som säljer programvara för magnetisk resonanstomografi, sin bokslutskommuniké för 2018. Under året ökade omsättningen med 36 procent och landade på 48,3 miljoner kronor. Samtidigt steg helårsresultatet från 8,4 miljoner kronor till 14,7 miljoner kronor. Styrelsen föreslog även en utdelning på 1,50 kronor, vilket blir bolagets första utdelning någonsin.

Efter att siffrorna presenterats avslöjades flera omdaningar i ledning och styrelse. Vd Stefan Tell, som tidigare aviserat sin avgång, ersätts av Ulrik Harryson som närmast kommer från en roll som chef över den globala marknadsföringen på Hermes Medical Solutions.

Det blir även ett ordförandeskifte i styrelsen. Staffan Persson, som har varit med i bolaget sedan start och är största ägare i bolaget, kliver ned från ordförandeposten och blir ledamot i styrelsen. Istället tar Yvonne Mårtensson, ledamot sedan 2016, över klubban.

Affärsvärlden ringde upp Staffan Persson och ställde några frågor:

Varför lämnar du ordförandeposten?
– Till att börja med så ligger det ingen dramatik bakom det här beslutet. Synthetic är ett litet Linköpingsbolag där styrelsen består av grundaren och tre externa ledamöter. När jag lyckades få in Yvonne Mårtensson (tidigare vd i medicinteknikbolaget Cellavision, reds. anm.) så hade vi en diskussion och hon ville att hennes styrelsekarriär skulle bestå av få uppdrag, men helst med ordförandeskap i dessa. För min del spelar det inte så mycket roll om jag är ledamot eller ordförande.

Yvonne Mårtensson kom in i styrelsen 2016. Varför sker detta byte nu?
– Nu när vi har en ny vd så känns det som rätt tid att göra skiftet även i styrelsen. Sedan kommer jag ju stanna kvar som ledamot i bolaget. Det hade varit annorlunda om jag gick direkt till golfbanan. Det är ett fantastiskt roligt bolag att vara med i, jag har ju varit med sedan start 2007.

Under fredagen framgick det att Staffan Persson har sålt 5 000 aktier motsvarande knappt 1,5 miljoner kronor. Köpare var Ulrik Harryson och Yvonne Mårtensson.

Varför sålde du?
–  När vi var klara med förändringarna i styrelsen och ledningen så ville både Ulrik och Yvonne köpa aktier. De försökte göra det men handeln är så tunn så kursen stack för mycket. Så de fick köpa av mig istället.

–  Jag älskar ju skin in the game, egentligen litar jag bara på personer som har satsat i bolaget. Därför är jag så glad att Yvonne och Ulrik är sådana personer, de går in helhjärtat i bolaget.

Du är största ägare med över 30 procent av kapitalet. Kommer du sälja mer aktier under året?
– Jag brukar säga att mitt ägande är långsiktigt tills det att jag säljer. Men ja, jag kommer förmodligen att minska efter som jag har ställt ut optioner till de anställda. De är väldigt in the money, så de kommer nog lösas under året.

Hur stora summor rör det sig om?
– Jag har ställt ut optioner om ungefär 88 000 aktier, drygt 2 procent av aktiekapitalet. Strike-priset är runt 40 kronor så det är ju väldigt roligt för de som har optionerna. Men det är kul för mig med, syftet har ju uppnåtts kan man säga. Vi gjorde detta när bolaget var i en make or break-situation, när vi skulle signa avtal med General Electric. Det var några hundra procent sedan…

Vad ligger i pipen för Synthetic MR under 2019?
– Vår huvudförsäljning har varit att sälja våra programlösningar vid nyförsäljning av scanners, men nu ska vi öka takten mot installerad bas och sälja in våra lösningar även i befintlig utrustning. Vi har lyckats rekrytera en vd som har erfarenhet av att sälja till stora sjukhus, vilket är väldigt bra för oss.

– Vi är fortfarande bara ett bolag, ingen koncern, med en ganska liten personalstyrka med 17 anställda. Men är det på någon del vi kommer växa så är det på säljsidan. Framförallt är USA intressant. Deras sjukvårdsmarknad utgör 20 procent av BNP, så där finns enorma möjligheter.

Missa inga uppdateringar från Affärsvärlden Analys+. Följ oss på Twitter: @AFV_analysplus

Har du frågor eller synpunkter rörande tjänsten? Maila oss på: analysplus@affarsvarlden.se

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets