E-handelsbolaget tynger

Tappet i Småbolagsportföljen de senaste veckorna beror till stor del på det vinstvarnande e-handelsbolaget. Tre nya styrelseledamöter signalerar ökat finansfokus vilket är positivt.
E-handelsbolaget tynger - jeport3_binary_6899940.png

Småbolagsportföljen har haft en fortsatt sur period på börsen och tappat ytterligare mark relativt Stockholmsbörsens OMXSGI. Ett tidigare försprång har nu vänts till ett tapp på 3 procent relativt OMXSGI. I princip beror den svaga portföljutvecklingen på e-handelsföretaget Qliro, mer om det längre ner.

Portföljen 18 april 2018.JPG 

En allmän oro kring potentiella handelskonflikter, geopolitisk oro i bland annat Syrien och ett stort regleringsfokus kring de stora teknikbolagen i USA har hämmat riskaversionen i allmänhet och för småbolag i synnerhet. Inte minst har likviditeten torkat upp betydligt i många av småbolagen. Småbolagsportföljen har en högre riskprofil och riskerar en sämre utveckling i sådana här perioder.

I förra veckan vinstvarnade Qliro, som redan hade utvecklats svagt på börsen i år främst på grund av oron kring en eventuell etablering av Amazon. Qliro flaggade för ovanligt många returer hos modesajten Nelly, där Qliro investerar för högre tillväxt. Nelly redovisar nu förlust under första kvartalet, vilket är första gången på två år. Utöver Nelly har CDON Marketplace trimmat organisationen, något som belastar resultatet med 7 miljoner kronor.

Vi ser kursnedgången som betydligt överdriven, inte minst med tanke på att nettokassan nu närmar sig 4 kronor per aktie. Vi noterar även att styrelseordförande Lars-Johan Jarnheimer föreslås lämna styrelsen och att näst störste ägarens Rites vd och grundare Christoffer Häggblom tar över. Likaså föreslås Andreas Bernström till styrelsen från huvudägaren Kinnevik och Nordic Capitals betaltjänst Trustly samt Lennart Jacobsen med bakgrund i Nordea och GE Capital.

Med andra ord får Qliro en betydligt mer bank- och finanstung styrelse som lär påskynda resan mot ett renodlat bolag inom finansiella tjänster, ett bolag som vi bedömer vara väsentligt undervärderat i nuläget. Utvecklingen i Nelly kan dessutom föra med sig en ökad press på att även dela ut Nelly till aktieägarna. Det ligger emellertid inte i den nuvarande strategiska planen.

Qliro rapporterar första kvartalet på fredag. Övriga rapporterande bolag den här veckan är datalagringsbolaget Proact 18 april .

Gamblingsektorn har fått förnyad kraft efter en snabb och kraftig rekyl under våren ledd av främst livekasinobolaget Evolution Gaming och operatören Leovegas. Måndagens positiva vinstvarning från Cherry har åter satt ljuset på sektorn. Cherry har stigit 20 procent den senaste veckan följt av Leovegas 10 procent. Portföljinnehaven Mr Green och norska Gaming Inoovation Group har lyft 5 respektive 7 procent den senaste veckan. Båda bolagen tillhör de lägst värderade bolagen i sektorn men med kraftigt tillväxtmomentum.

Missa inga uppdateringar från Affärsvärlden Analys+. Följ oss på Twitter: @AFV_analysplus

Har du frågor eller synpunkter rörande tjänsten? Maila oss på: analysplus@affarsvarlden.se

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets