Fortsatt grönt ljus för speloperatören

PORTFÖLJUPPDATERING Mr Green handlas ner på rapporten som visade något sämre resultat än väntat. Tillväxten är fortsatt stark och förutsättningarna för att det fortsätter 2018 är mycket goda.

Speloperatören Mr Green, ett av innehaven i Småbolagsportföljen, presenterade sitt bokslut idag och aktien pressades ner 10 procent vid börsöppningen. I skrivande stund är nedgången kring 7 procent. Vi är något överraskade över den kraftiga rörelsen då intrycket är att rapporten på det stora hela var helt i sin ordning.

Aktiemarknaden har valt att ta fasta på att rörelseresultatet (ebitda) var 7 procent sämre än väntat, och möjligen även signalvärdet av att en högre utdelning kan innebära färre/mindre förvärv i närtid.

Bolaget föreslår en väsentligt större utdelning än väntat, 1,3 kronor jämfört med förväntade 0,85 kronor. Det var tre år sedan Mr Green senast delade ut pengar. Aktiemarknaden tolkar sannolikt detta som en ökad osäkerhet kring Mr Greens möjligheter att hitta attraktiva förvärv i närtid. Så sent som i juni förra året genomfördes dessutom en riktad emission på 195 miljoner kronor. Förvärvet av Evoke tolkades inte positivt vid förvärvstillfället i december då bolaget är ett turnaroundcase. Det fanns då förhoppningar om att större och mer lönsamma förvärv låg för dörren under 2018.

Utvecklingen i Evoke tolkar vi dock som mer positiv än förut. På telefonkonferensen kommunicerade vd Per Norman att de årliga kostnadssynergierna landar på i storleksordningen 2,5-3,5 miljoner euro och att full resultateffekt väntas under 2019. Om Mr Green lyckas vända bolaget ser förvärvspriset på 7 miljoner euro ut att räknas hem väldigt fort. Evoke förväntas visa vinst under 2018, vilket kan tolkas som något tidigare än vad som tidigare kommunicerats. Här bedömer vi att det finns positiv överraskningspotential. Evoke för med sig varumärket Redbet som nu lanseras på alla Mr Greens marknader.

Evokes omsättning och tillväxt per kvartal:

Mr green evoke rev.JPG 

Källa: Bolaget

 

Evokes kunddeponeringar och aktiva kunder:

Mr green evoke.JPG 

Källa: Bolaget

Mr Greens tillväxttakt på 26 procent under fjärde kvartalet landade över målsättningen 20 procent för femte kvartalet i rad. Den lysande stjärnan var Västeuropa (44 procent av totala omsättningen i fjärde kvartalet) som växte hela 56 procent jämfört med föregående år. De största marknaderna för Mr Green i Västeuropa är Storbritannien och Tyskland. Tillväxten är extra imponerande givet den hårda konkurrensen i Storbritannien. Likaså fortsätter tillväxten på den allt mer konkurrensutsatta nordiska marknaden, där Mr Green växte med 16 procent. Kunddeponeringar ökade med 20 procent under fjärde kvartalet, vilket är en mycket god indikation på tillväxten för det följande kvartalet.

På kostnadssidan landade marknadsföringskostnaderna möjligen något i överkant liksom posten övriga kostnader. På den senare punkten hamnar troligen förvärvskostnader för Evoke, som troligen är i häraden några miljoner kronor. Enligt vd kommer marknadsföringskostnaderna för 2018 hamna på ungefär samma nivå som under 2017, det vill säga 34 procent av intäkterna.

Det höga tempot i Mr Green fortsätter. I närtid väntar fortsatt utrullning i Danmark, integreringen av Evoke och utrullningen av dess olika varumärken på Mr Greens marknader. Perioden 1 januari fram till och med 8 februari har börjat starkt enligt vd Per Norman.

Den negativa rapportreaktionen är överdriven. Vårt case är intakt och vi behåller aktien, som handlas kring inköpskurs, i Småbolagsportföljen. Mr Green värderas fortfarande väsentligt under sina sektorkollegor. Den stora rabatten är inte motiverad givet den bekräftade turnaround som bolaget har genomfört och den höga stabila tillväxt som Mr Green nu uppvisar, samtidigt som rörelsemarginalen stadigt klättrar uppåt i takt med realiserade skalfördelar. Den stora nettokassan används delvis till utdelning men även förvärv, även om förväntningarna på ett större förvärv nu har sjunkit.

 

Missa inga uppdateringar från Affärsvärlden Analys+. Följ oss på Twitter: @AFV_analysplus

Har du frågor eller synpunkter rörande tjänsten? Maila oss på: analysplus@affarsvarlden.se

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.