Hyggligt diversifierad portfölj

PORTFÖLJUPPDATERING Hur är Avkastningsportföljen positionerad? Denna vecka synas portföljens branschfördelning.

Avkastningsportföljen behåller en liten ledning mot index sedan årsskiftet, upp 13,3 procent mot index 12,2 procent.

Nedan illustreras portföljens innehav fördelat på bransch:

 

I topp hamnar Teknik med 22 procent, där Allgon står för hela vikten (mer om bolaget nedan).

Hälsovård är nästan lika stort. Dit räknas Recipharm och Moberg Pharma (exkl. bolagets högst sannolika jätteutdelning i höst på 44 kronor per aktie, vilken räknas som kassa i diagrammet).

Allgon och Recipharm kan båda klassas som GARP-case, (growth at a resonable price) tillväxtbolag till minst sagt rimliga prislappar.

Inom finans och konsumentvaror med 15 respektive 14 procents vikt är det mer värdebetonat med Danske Bank, Nordea och Mekonomen som ifrågasatta värdecase. Oriflame är i våra ögon ett tillväxtbolag, men värderas inte som det just nu.

Avslutar gör Konglomerat (Qliro) och Verkstad (AQ Group), där den sistnämnda också faller in i GARP-fållan. Qliro är ett klassiskt SOTP-case (sum of the parts), där den aviserade uppdelningen bör synliggöra värden.

Sammantaget får diversifieringen ses som hygglig givet att portföljen bara har nio innehav.

BEHÅLLER TRÖGA ALLGON
I slutet av förra veckan kom teknikföretaget Allgon med sitt bokslut, vilket var en liten besvikelse. Undertecknad hade räknat med att radiostyrningsaffärens goda tillväxt och lönsamhet skulle synas tydligare i koncernens siffror under fjärde kvartalet (se Nordiska Värdeportföljens inlägg för en mer detaljerad genomgång).

Tittar man högre upp i resultaträkningen landar ev/ebitda på 609/60 = 10,2 bakåtblickande (proforma). Och då växer radiostyrningsverksamheten, som levererade hela ebitda-resultatet med 20 procent organiskt. Den övriga verksamheten tappade från 9 miljoner i ebitda 2017 till nära ett nollresultat, exklusive konerngemensamma kostnader.

Skissar man på fortsatt god tillväxt inom radiostyrningen, vissa synergier mellan Tele Radio och Åkerströms, samt en viss återhämtning inom övriga rörelsen så är ett ebitda-resultat på 70-75 miljoner 2019 inte orimligt. Då landar ev/ebitda på kring 8-9, en värdering som inte direkt associeras med bolag med tvåsiffrig organisk tillväxt.

När en aktie är trögare än förväntat är det lockande att ibland sälja och gå vidare. Det gjorde portföljen i bland annat hygienkoncernen Essity och ventilationsfirman Lindab. Sedan de såldes strax innan jul har aktierna stigit med 18 respektive 35 procent efter starka bokslut.

Otålighet kan bli kostsamt. Om förutsättningarna fortsatt är goda är det ofta vettigt att bara vänta på att fler ska upptäcka caset.

Avkastningsportföljen lämnar portföljen oförändrad. Så här såg den ut vid onsdagens stängning:

avkport_close_6mars_19.PNG 

Missa inga uppdateringar från Affärsvärlden Analys+. Följ oss på Twitter: @AFV_analysplus

Har du frågor eller synpunkter rörande tjänsten? Maila oss på: analysplus@affarsvarlden.se

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets