Köp lågvärderad konsult

ANALYS Teknikkonsulten har länge varit en av Affärsvärldens favoriter i konsultsektorn. Så även framåt.
Köp lågvärderad konsult - aktier-index-penna-affarsvarldne-700_binary_6878257.jpg

KÖP Sist Affärsvärlden analyserade Eurocon var  i nr 46/2017, någon månad efter förvärvet av Växjöbaserade KLT Konsult. Då handlades aktien på rekordnivåer kring 7,7 kronor. Trots det bedömde Affärsvärlden aktien som klart köpvärd, inte minst på grund av de nyligen tillförda värdena genom förvärvet.

Vi fick delvis rätt. Medan aktien har tappat i handeln på Spotlight sedan dess blev KLT-förvärvet ”en riktig hit”, som grundaren och vd:n Peter Johansson beskriver det.

Framförallt har Eurocon fått en ökad spridning i verksamheten. Sedan starten 1990 har bolaget främst arbetat mot skogs- och gruvindustrin i norra delarna av Sverige. Med huvudkontoret kvar i Örnsköldsvik finns merparten av uppdragen fortfarande i norra halvan av Sverige, men flera uppdrag har också tillkommit i landets sydligare delar. I och med förvärvet fick man även en avdelning för installationsteknik samt en breddning av branschexponeringen. KLT tog in flera kunder från den offentliga sektorn, vilket dämpar den tidigare höga exponeringen mot mer cykliska branscher.

Eurocons största projekt hittills, SCA:s pappersbruk i Ortsviken, kommer nu till ända och drygt hälften av konsulterna på projektet har ”kommit hem” igen. Drygt 55 anställda har jobbat med projektet i 3,5 år, vilket har inneburit en stabil intäktskälla. I niomånadersrapporten i höstas sjönk omsättningen, just eftersom konsulterna tog ut en ”välbehövd semester”, enligt vd Peter Johansson.

Men bolaget har inte haft svårt att hitta nya uppdrag. I slutet av oktober anlitades Eurocon för att projektera installationer vid batterifabriken Northvolt i Skellefteå. Ordern kommer sysselsätta cirka 12 ingenjörer och har ett ordervärde på drygt sex miljoner kronor.

Vd är noga med att understryka att Northvolt-uppdraget än så länge endast gäller en begränsad tid.

– Det är ett jätteprojekt. Jag är tveksam på att vi kommer vara med fram till slutet. Det är mycket riskkapital i projektet, så vi är lite försiktiga med att gå in helt och fullt, sade vd Peter Johansson på Introduces investerarträff i december.

Den ökade efterfrågan på Eurocons tjänster har gjort att bolaget snarare har kapacitetsproblem.

– Mitt största problem är att hitta resurser. Vi skulle behöva ett bolag på 20 personer till.

Konsultgudarna hörde bön och i mitten av januari köpte Eurocon det Göteborgsbaserade ingenjörsbolaget Pidab, med 25 medarbetare.

Pidab omsatte under räkenskapsåret 1 maj 2017 till och med 30 april 2018 knappt 29 miljoner kronor med ett svagt men ändock positivt rörelseresultat på 0,7 miljoner kronor. Köpeskillingen, för ett obelånat Pidab med en nettokassa om cirka 2 miljoner kronor, uppgick till knappt 14 miljoner kronor, med en möjlig tilläggsköpeskilling baserat på resultatet före skatt under 2019 och 2020.

Det är ännu för tidigt att sia om synergieffekter från Pidab-förvärvet, men det är tydligt att Peter Johansson går vidare med sin tillväxtstrategi. Eurocon är helt obelånat, och hade per den 30 september en kassa på dryga 16 miljoner kronor.

Det helägda produktbolaget Sidebase skulle också kunna vara en potentiell tillväxtdrivare, med licens-/abonnemangsförsäljning, om Eurocon får snurr på produktförsäljningen. Sidebase omsatte under 2017 13 miljoner kronor, men under de senaste åren har bolaget knappt haft någon tillväxt.

Det senaste årets kursnedgång gör att aktien nu handlas till låga p/e-tal kring 10,7 för 2018 samt 9,7 för 2019 på Affärsvärldens prognoser.

Men några varningsflagg hissas i aktien. Nummer ett är exponeringen mot svensk skogs- och gruvindustri. Även om kundbasen har breddats så befinner vi oss i en långt gången högkonjunktur, och bolaget har fortfarande sina största projekt i de konjunkturkänsliga sektorerna.

Dessutom har vd:n flaggat för problem med att hitta och behålla skickliga konsulter. Rekryteringsproblemet gäller för hela konsultbranschen, men Peter Johansson beskrev i höstas hur de större konsultjättarna snor åt sig Eurocons konsulter. Det är ett problem som Eurocon måste få bukt med.

Slutligen gör den låga likviditeten aktien olämplig för kortare affärer. Men på en allt dyrare börs framstår Eurocon ändå som ett fortsatt utmärkt alternativ för den långsiktiga portföljen.

 

 

Det här aktierådet publiceras exklusivt på Affärsvärlden Analys+

Missa inga uppdateringar från Affärsvärlden Analys+. Följ oss på Twitter: @AFV_analysplus

Har du frågor eller synpunkter rörande tjänsten? Maila oss på: analysplus@affarsvarlden.se

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.