Lockande värdering i SKF

PORTFÖLJUPPDATERING Avkastningsportföljen har inlett året starkare än index. Verkstadsbolaget SKF tillhör portföljens vinnare.

Stockholmsbörsen har inlett året starkt, upp 4,8 procent på bara drygt två veckor. Avkastningsportföljen har tack vare en fullinvesterad portfölj med gott om cykliska verkstads- och bankaktier utvecklats bättre (+7,0 procent).

Rapportperioden närmar sig nu och i vanlig ordning är kullagertillverkaren SKF bland de tidigaste bolagen att rapportera. Redan 29 januari redovisas bokslutet. Det blir då spännande att se vilka spår den senaste tidens allt svagare globala makrodata har satt i SKF:s siffror. I niomånadersrapporten flaggade vd Alrik Danielson för högre efterfrågan inom indutriverksamheten under fjärde kvartalet, men något lägre efterfrågan inom fordonssegmentet.

Med en kurs kring 145 kronor handlas SKF-aktien i dag på samma nivåer som i inledningen av 2007 – också det sent i konjunkturcykeln. Nedan en jämförelse mellan räkenskapsåret 2006, som SKF redovisat i början av 2007, och räkenskapsåret 2018 (där vi tagit konsensusprognoserna från Factset):

Bokslutet 2006
Omsättning: 53,1 Mdr
Ebit: 6,7 Mdr
Nettoskuld: 2,9 Mdr
Börsvärde: 66,0 Mdr
EV: 68,9 Mdr
EPS: 9,5 kr
P/E: 15,3
EV/ebit: 10,3

Prognos 2018 (Factset-konsensus)
Omsättning: 85,6 Mdr
Ebit: 10,4 Mdr
Nettoskuld: 17,1 Mdr
Börsvärde: 66,0 Mdr
EV: 83,1 Mdr
EPS: 14,5 kr
P/E: 10,0
EV/ebit: 8,0

I dag är SKF 62 procent större sett till omsättning och 55 procent större sett till rörelseresultat, ändå står aktien på samma nivå. P/e-talet var då 15,3 mot bara 10,0 i dag. Skuldjusterat blir differensen inte fullt så stor, då SKF vid årsskiftet väntas sitta på en klart större nettoskuld än vid bokslutet 2006. SKF:s ev/ebit är ändå 22 procent lägre än då.

Uppenbart är att investerarna räds en hårdlandning i stil med 2009 då SKF:s rörelsemarginal föll till knappt 6 procent. Men bortsett från det extremåret har SKF:s lönsamhet varit stabil på tvåsiffriga nivåer sedan 2005 (se diagram nedan). Snittet för de senaste tio åren är 11,4 procent, att jämföra med förväntade 12,1 procent i år.

SKF_marg.PNG

Visst, SKF är  ett cykliskt bolag, men inte alls så cykliskt som aktiemarknadens behandling av aktien ger sken av.

Ett talande exempel är från millennieskiftet då SKF-aktien rasade med 50 procent från toppen i januari 2000 till botten september samma år. Och visst, investerarna var något på spåren.

2001 gick USA in i en recession och börsindexen dök. Men den globala industrikonjunkturen höll sig uppe hyggligt och SKF:s rörelseresultat minskade med bara en (1) procent 2001. Aktien stängde 2001 på 51,50 kronor, upp nästan 45 procent under året.

Det här är naturligtvis ingen prognos om att SKF kommer att göra samma resa igen. Vem vet hur djup nästa lågkonjunktur blir och exakt när den slår till. Men vi gillar förutsättningarna i SKF, med låg värdering på ett välskött verkstadsbolag som är betydligt mer stabilt än aktiekursen ger sken av. Då utnyttjar vi gärna svängningarna och köper när värderingen är pressad.

Nedan läget i portföljen vid onsdagens stängning den 16 januari:

avport_close_16jan.PNG 

Missa inga uppdateringar från Affärsvärlden Analys+. Följ oss på Twitter: @AFV_analysplus

Har du frågor eller synpunkter rörande tjänsten? Maila oss på: analysplus@affarsvarlden.se

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.