”Marknaden skrämmer mig”

INTERVJU Affärsvärlden tar tempen på fastighetsmarknaden med Nyfosas vd Jens Engwall.

Nyfosa knoppades av från Hemfosa i slutet av november. Ni ska vara ett opportunistiskt, snabbväxande fastighetsbolag. Hur ska ni gå till väga?
– Vi vill gå mot strömmen och tittar på det som marknaden och media beskriver som ”spöken”.  Just nu är det detaljhandel och bostadsutvecklare. Det finns 30-40 fastighetsbolag på Stockholmsbörsen, och de alla tenderar att dra i samma riktning och dra samma slutsatser. När jag ska köpa en kåk funderar jag inte på om jag gillar fastigheten eller inte – jag tänker på konkurrensen och slutpriset.

Kan ni tänka er att köpa bostadsprojekt från utvecklarna?
– Absolut, men nu är det för dyrt. Bygg- och marknadspriserna måste ned först. Jag brukar räkna med att en vanlig person kan ha en hyra på 1 700 kronor per kvadrat, men en del betalar ju 2 400 idag. De bor ju där bara för att det måste. De kommer ju fly så snart det finns läge.

Ser du några likheter i dag med tidigare kriser?
– Nej, jag gör inte det, för det rör sig om så lite pengar i bostadsutvecklarna. På så sätt är det ganska liten risk. Men en del bostadsutvecklare har redan problem och läget kan bli mer akut. Flera av bostadsutvecklarna finansierar sig via kapitalmarknaden, med obligationer. Men när de ska finansiera återbetalningarna kommer det bli väldigt svårt.

Du har gjort dig känd som en risktagande opportunist. Finns det ingenting på fastighetsmarknaden som skrämmer dig?
– Jo, det skulle väl vara obligationsmarknaden då. Det har varit väldigt billigt för bostadsutvecklarna att låna pengar där. Jag har också lånat pengar väldigt billigt, medan de dom lånar ut pengarna har fått dålig avkastning. Det är något som kan svänga väldigt snabbt.

Finns det risk för att det svänger i närtid?
– Ja. Från och med årsskiftet slutar ECB att köpa obligationer, och då finns det inte samma stöd för att hålla uppe likviditeten på marknaden. Bolag som exempelvis Balder, som är mycket större än oss, lånar ju obligationer på den marknaden. Nu när ECB trappar ned köpen skulle det mycket väl kunna bli så att obligationsräntorna höjs. Det finns väldigt många aktörer som har sådana obligationer i dag. Det fanns nästan inte för tio år sedan.

Du har tidigare pratat om problemen med de växande bostadsköerna, framförallt i Stockholm. Hur ska vi lösa bostadskrisen?
– Det första sättet att råda bot på den här missmatchningen är att kommunerna sänker markpriserna. Det är kommunerna som har planmonopol och gör alla detaljplaner. Byggrätter har blivit en stor inkomstkälla för till exempel Stockholms stad. I dag är det en vinstdrivande verksamhet, och det är det väl inte tänkt enligt kommunlagen.

– Det andra är att bygginvesteringar som del av bnp har varit extremt hög de senaste åren. Om de kommer ner till en mer normal nivå kommer också priset för att bygga bostäder sjunka. Det har redan sjunkit i år, säkert mellan 10-15 procent, och det kommer fortsätta ned.

Missa inga uppdateringar från Affärsvärlden Analys+. Följ oss på Twitter: @AFV_analysplus

Har du frågor eller synpunkter rörande tjänsten? Maila oss på: analysplus@affarsvarlden.se

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.