Ökar i renodlingscase

PORTFÖLJUPPDATERING Avkastningsportföljen har gynnats av Elanders urstarka rapport. Nu ökas innehavet i ett långsiktigt renodlingscase.

Avkastningsportföljen har klarat börsrekylen hyggligt. Sedan förra uppdateringen den 7 oktober har försprånget mot index ökat från cirka 25 procentenheter till drygt 27 procentenheter.

Bidragit positivt har framförallt Elanders gjort. Supply chain-bolaget kom med en riktig kanonrapport i fredags som lyfte aktien med hela 9 procent. Kvartalet var bolagets resultatmässigt starkaste hittills och den organiska tillväxten var hela 9 procent. Då problemprojekten inom största affärsområdet Supply Chain Solutions nu ligger bakom bolaget, och verksamheten i övrigt utvecklas riktigt väl, är det svårt att se vad som hindra aktien från att åter röra sig mot fjolårets årshögsta strax över 115 kronor. Positionen behålls.

Sämre går det för finländska renoveringsfirman Consti som vinstvarnade för det tredje kvartalet. De problem som tidigare såg ut att ligga bakom bolaget verkar inte överspelade. Då skuldsättningen är relativt hög finns inte mycket utrymme för fler negativa överraskningar. Positionen avyttras med en förlust på 16,4 procent, där positionen gynnats något av en stärkt euro-kurs. 50 785 kronor adderas till kassan.

Kassan har också stärkts av Electrolux halvårsvisa utdelning på 4,15 kronor per aktie. 2 075 kronor har adderats till kassan och inköpskursen har som vanligt (av presentationsskäl) sänkts med utdelningsbeloppet i portföljtabellen.

En del av kassan går till en dubblering av positionen i Lindab. Ytterligare 1 000 aktier i Lindab köps till fredagens stängningskurs på 60 kronor. Ventilationsföretaget är en mer långsiktig placering där renodlingen mot ventilation borde kunna lyfta lönsamheten. Givet en värdering kring p/e 10 på konsensusprognosens knappa 7-procentiga marginal för 2019 finns det uppsida för både lönsamhet och multipel.

I veckan väntas rapporter på torsdag från just Lindab och på fredag från Electrolux och Autoliv.

Nedan läget i portföljen per stängning fredag 19 oktober:

avkport_close_19okt.PNG 

 

Missa inga uppdateringar från Affärsvärlden Analys+. Följ oss på Twitter: @AFV_analysplus

Har du frågor eller synpunkter rörande tjänsten? Maila oss på: analysplus@affarsvarlden.se

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.