Portföljen upp 35 procent – minskar i två innehav

PORTFÖLJUPPDATERING Avkastningsportföljen fortsätter att utvecklas åt rätt håll. Nu säkras vinster i ett par aktier.

Stockholmsbörsen avslutade september månad mer eller mindre oförändrad. Avkastningsportföljen hade fortsatt medvind och steg med knappt 5 procent. Efter tre riktigt starka månader i rad är portföljen nu upp drygt 35 procent sedan starten i mitten av december i fjol.

Sedan förra uppdateringen i mitten av september är det framförallt två innehav som utvecklats starkt: Arise och Moberg Pharma.

I fallet Arise har vindkraftsbolaget tecknat avtal om försäljning av två projekt till kapitalförvaltningsjätten Blackrock. Den totala resultateffekten är cirka 110 miljoner kronor över två år (2018-2019). Att kursen lyft på dessa affärer bekräftar vårt case om att Arises projektaffär åsatts ett för litet värde av investerarna.

Läkemedelsbolaget Moberg Pharma går från klarhet till klarhet. Nyligen tecknades ett licensavtal med kanadensiska Cipher Pharmaceuticals avseende MOB-015, ett nytt preparat mot nagelsvamp, på den kanadensiska marknaden. Avtalet är värt knappt 15 miljoner dollar. Även om aktien fortsatt är intressant är den inte lika het som vid inköpskursen på 31,70 kronor. Vikten i portföljen på drygt 16 procent framstår i det ljuset som väl hög. Knappt halva innehavet, 1 500 aktier, säljs därför till fredagens stängningskurs på 62 kronor. 2 000 aktier behålls.

Exit blir det också i hotellbolaget Radission Hospitality där det finns potential till bud på högre nivåer, men där det också kan bli ett långdraget svälta räv-spel. Aktien säljrekommenderades nyligen i tidningen, en analys prenumeranter kan läsa här. Positionen på 5 000 aktier säljs till fredagens stängningskurs på 36,45 kronor, vilket låser in en vinst på 58,8 procent.

Trögare har utvecklingen varit för hygienföretaget Essity. Pressen från höga råvarupriser och på slutet även höga elpriser har nu tvingat bolaget att lansera ett besparingsprogram. Totalt ska 800 miljoner sparas per år med full effekt i slutet av 2019. Kostnadsinflationen gör att aktien sannolikt inte är någon kortsiktig vinnare. Vår bild är emellertid att det långsiktiga tillväxtcaset är intakt, och till dess att bättre investeringsalternativ dyker upp väljer Avkastningsportföljen att ligga kvar.

Kapitalet från avyttringarna placeras i kassan tills vidare. Nedan läget i portföljen per stängning fredag 28 september:

Avkport_close_28sept.PNG 

Missa inga uppdateringar från Affärsvärlden Analys+. Följ oss på Twitter: @AFV_analysplus

Har du frågor eller synpunkter rörande tjänsten? Maila oss på: analysplus@affarsvarlden.se

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco