Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Rekordstor misstro mot H&M-aktien

2018-12-18 14:29

BÖRSSPANING Andelen analytiker som ser köpläge i H&M-aktien är nere på rekordlåga nivåer. Analytikerna föredrar istället ett par av H&M:s globala konkurrenter.

H&M:s tuffa resa på börsen verkar inte ha nått sitt mål, aktien har sedan toppnoteringen i början av 2015 tappat 60 procent av sitt värde. Senast i går fick H&M en ny knuff nedåt efter försäljningssiffror för september-november som var lite sämre än förväntat och bara överträffade fjolårets svaga jämförelseperiod med 6 procent. Dessutom påverkades hela den europeiska klädhandelssektorn negativt av kraftigt sänkta prognoser från brittiska e-handlarkonkurrenten Asos, vars aktie rasade hela 38 procent på måndagen.

Men kursraset har inte fått analytikerna att börja se röda realappar på aktien. H&M handlas nu på historiskt låga p/e-tal, prognossnitten visar dryga 16 för 2019 och dryga 15 för 2020. Trots, eller möjligen på grund av, detta är andelen köprekommendationer i aktien rekordlåg, enligt Factsets databas.

Bara 8 procent av analyshusens rekommendationer säger köp, medan 40 procent har behåll och hela 52 procent sälj/undervikt. Andelen köprekommendationer har minskat kontinuerligt sedan början av 2017, då fortfarande nästan hälften av analytikerna hade köp, på en aktiekurs 80 procent över dagens. De dystra utsikterna avspeglas också i vinstprognoserna, där vinsten per aktie väntas falla fram till 2023.

Bland jämförbara företag är situationen likartad i amerikanska Gap med 11 procents andel köpråd, dock ligger majoriteten av analytikerna på behåll, 75 procent. Gap har stått och stampat omsättningsmässigt under en lång period samtidigt som vinsten har fallit de senaste åren. Vinstmultiplarna för 2019 och 2020 är låga kring 10.

I spanska Inditex (Zara), som haft en betydligt mer positiv vinstutveckling än H&M, är dock majoriteten av rekommendationerna, 73 procent, köp/övervikt. Inditex p/e-tal är också högre, runt 20 för de kommande två åren.

Uniqlo, som ingår i japanska Fast Retailing, tog nyligen upp kampen med H&M i Stockholm. Bolaget har också analytikerna på sin sida med 43 procents köprekommendationer. Uniqlo är en snabbväxare både sett till omsättning och vinst, vilket återspeglas i p/e-tal på 36 respektive 32 för 2019 och 2020.

Affärsvärldens senaste analys av H&M var i mitten av oktober i nr 41/2018 då aktien vid 170 kronor bedömdes vara fullvärderad.

Missa inga uppdateringar från Affärsvärlden Analys+. Följ oss på Twitter: @AFV_analysplus

Har du frågor eller synpunkter rörande tjänsten? Maila oss på: analysplus@affarsvarlden.se

Göran Lind

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom