Så värderas börsens största bolag

SCREEN Hur värderas börsjättarna? Affärsvärlden Analys+ har sammanställt nyckeltalen.

Tabellen nedan från Factset-databasen är sorterad efter börsvärde och innefattar börsbolagen med ett börsvärde om minst 20 miljoner kronor. Fastighets- och investmentbolag har exkluderats. Totalt är det 54 bolag som listas. Nyckeltalen baseras på analytikerkollektivets prognoser.

På aggregerad nivå landar p/e-talet kring 19 på prognoserna för 2019, såväl sett till medelvärde som median. Blickas mot 2020 faller multipeln till 16–17. Sammantaget är det inte direkt värderingsnivåer som andas rea-priser på Stockholmsbörsen.

Bland de lägsta p/e-talen, kring 10, åsätts de ifrågasatta storbankerna liksom cykliska bolag som fordonstillverkaren Volvo och stålbolaget SSAB. Inkassokoncernen Intrum och byggbolaget Peab tillhör också denna skara.

Högst p/e-tal på prognoserna för innevarande år har medicinteknikbolaget Vitrolife. Kursrakten handlas till p/e 60.

Andra snabbväxare med hög värdering inkluderar datorspelsbolaget THQ Nordic (p/e 26), livekasinoleverantören Evolution Gaming (p/e 25) liksom verkstadsbolaget Nibe (p/e 24). Mer oväntat är kanske att telekomjätten Ericsson, vars aktie rusat 72 procent senaste året, nu handlas till p/e 24.

I toppen är det slående hur många bolag som vid årsskiftet väntas vara helt skuldfria eller nästan skuldfria. Verkstadsbolagen Atlas Copco, Volvo, Sandvik, Epiroc och Electrolux ingår alla i denna skara, liksom byggbolaget Skanska, telekombolaget Ericsson och gruvbolaget Boliden. Upplagt för storaffärer eller extrapengar till aktieägarna?

Investerare som letar lågt värderade fria kassaflöden (hög FCF-yield) tittar närmare på bolag som teleoperatören Millicom, stålbolaget SSAB, inkassokoncernen Intrum, underleverantören Dometic, fordonstillverkaren Volvo och gamblingbolaget Kindred.

 

Missa inga uppdateringar från Affärsvärlden Analys+. Följ oss på Twitter: @AFV_analysplus

Har du frågor eller synpunkter rörande tjänsten? Maila oss på: analysplus@affarsvarlden.se

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.