Så värderas FAANG-bolagen

DATA I USA:s populära FAANG-kvintett sticker Apple ut som billigast och Netflix ut som dyrast.

FAANG har blivit ett begrepp på senare år. Termen syftar på de heta och snabbväxande teknikbolagen i USA: Facebook, Amazon, Apple, Netflix och Google (Alphabet). Under de senaste fem åren har bolagens aktier stigit med 289 procent i genomsnitt, vilket motsvarar drygt 31 procents årlig kursuppgång.

Nedan har Affärsvärlden Analys+ sammanställt några nyckeltal för bolagen, sorterat på börsvärde. Apple är störst just nu med ett börsvärde på hela 890 miljarder dollar, men Amazon är inte långt efter vid 870 miljarder.

Apple är bolaget som handlas till de mest humana värderingsmultiplarna. P/e-talet för 2020 är knappt 15 och ev/ebit knappt 12. Och pengarna sprutar in med ett fri kassaflödes-yield på nära 7 procent. Apple är också det enda bolaget med en utdelning till aktieägarna, men direktavkastningen är inte högre än 1,6 procent.

I den andra änden av skalan finns Netflix som är det klart minsta bolaget, men också det högst värderade vid p/e 55 respektive ev/ebit 41 på 2020-års prognoser. Något oroande sitter Netflix dessutom på en hyfsad nettoskuld, jämfört med nettokassor hos övriga bolag, samtidigt som Netflix fria kassaflöden väntas vara negativa såväl 2019 som 2020.

 

Missa inga uppdateringar från Affärsvärlden Analys+. Följ oss på Twitter: @AFV_analysplus

Har du frågor eller synpunkter rörande tjänsten? Maila oss på: analysplus@affarsvarlden.se

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.