Sälj dansk kurskraschare

ANALYS Den forna danska börsraketen Genmab är måndagens förlorare på Köpenhamnsbörsen. Affärsvärlden ser ytterligare nedsida.

SÄLJ Den danska cancermedicinutvecklaren Genmabs aktie rasade på måndagen efter att bolaget under helgen tillsammans med partnern, amerikanska Janssen, stoppat en kombinationsstudie med cancerläkemedlet Darzalex och Tecentriq mot behandling av icke-småcellig lungcancer.

Aktien föll med hela 270 danska kronor, eller 22 procent, i den tidiga måndagshandeln på Köpenhamnsbörsen.

Genmab är annars mest känt för att ha lyckats med vad snart sagt alla entreprenörer i nystartade forskningsbolag är på jakt efter – att på egen hand utveckla en storsäljande medicin.

Genmab var under sina första tio år en kapitalförbrukare av rang. Börsnoteringen år 2000 drog in 1,6 miljarder danska kronor till bolaget och nyemissioner 2004 och 2014 samlade in ytterligare 1,5 miljarder kronor. Pengarna rann genom företaget i rasande takt.

Men på åtminstone en punkt skilde sig det danska bolaget från andra kapitalslukande forskningstunga företag. Genmab siktade tidigt in sig på de mest efterfrågade formerna av cancermediciner, antikroppsmediciner som dirigerar kroppens eget immunförsvar till att bekämpa cancersjukdomar. Bolaget fick sitt medicinska genombrott när det amerikanska läkemedelsverket FDA i slutet av 2009 gav danskarnas samarbetspartner Glaxo Smith Kline grönt ljus att sälja en nyutvecklad medicin i USA: Arzerra med den egenutvecklade antikroppssubstansen ofatumumab mot blodcancer.

Genombrottet satte spår i börskursen, som lyfte från 25-kronorsnivån för drygt sex år sedan till nästan 15 00 kronor för ett år sedan, en uppgång med nästan 6 000 procent. Sedan dess har ett par vinstvarningar under fjolåret påmint aktieägarna om riskerna i branschen. Den senaste vinstvarningen levererade grundaren till bolaget och vd:n sedan åtta år, nederländaren Jan van den Winkel, i december 2017.

Inte heller 2018 ser ut att bli den klang- och jubelföreställning som företagsledningen en gång tycks ha trott. En milstensbetalning från den Baselbaserade läkemedelsjätten Novartis ger visserligen danskarna cirka 400 miljoner danska kronor i engångsintäkter under första kvartalet i år, men rensat från den effekten ökade bolagets intäkter mycket måttligt under första kvartalet i år. Bolagets egen prognos pekar också mot en försvagad tillväxt under året, samtidigt som kostnaderna i vissa fall spås öka med både 40 och 50 procent.

För 2018 tror ledningen på en försäljning kring 2,7 till 3,1 miljarder danska kronor. Med en vinstmarginal strax under 50 procent är danskarnas plan därmed att nå en rörelsevinst på mellan 1,3 och 1,5 miljarder danska kronor.

Under fjolåret, som var bolagets bästa år så här långt, nådde Genmab upp till en rörelsevinst på drygt 1,3 miljarder kronor.

Försiktiga antaganden från ledningen med andra ord, som gör det svårt att behålla den höga värdering som Genmab-aktien åtnjuter på börsen.

Affärsvärlden rekommenderade läsarna att avvakta med nya köp i aktien i april förra året. Vi gjorde då bedömningen att aktien skulle få svårt att kraftsamla för att nå nya rekordhöjder. I höstas föll aktien ned till nivåer kring 1 250 kronor, där kursen stabiliserades. Efter måndagens ras handlas aktien kring 950 kronor, vilket är en kurs som med de flesta mått mätt fortfarande betyder att Genmab dras med en dyr aktie.

Räknat på årets och nästa års vinst handlas aktien till p/e 42 respektive 36. De nivåerna går enligt Affärsvärldens synsätt bara att räkna hem för den som spekulerar i att en internationell aktör förbereder ett bud på sin danska konkurrent. Beskedet att bolaget på måndagen stoppade den pågående studien avseende en ny lungcancermedicin stärker oss i vår bedömning.

Sälj aktien och köp tillbaka den på lägre nivåer, kring 810 danska kronor.

 

 

Ovanstående aktieråd från nästa nummer av magasinet Affärsvärlden förpubliceras här exklusivt för Affärsvärlden Analys+ läsare.

 

Missa inga uppdateringar från Affärsvärlden Analys+. Följ oss på Twitter: @AFV_analysplus

Har du frågor eller synpunkter rörande tjänsten? Maila oss på: analysplus@affarsvarlden.se

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets