Säljer och köper nytt

PORTFÖLJUPPDATERING Den goda utvecklingen håller i sig för Avkastningsportföljen. Nu avyttras en aktie som svikit och en ny tar plats.

Avkastningsportföljen har utvecklats starkt under augusti och var per fredag 24 augusti upp 26,5 procent sedan starten i mitten av december. Det kan jämföras med OMXSGI-indexets plus 9,8 procent.

Sedan förra uppdateringen i slutet av juli har utvecklingen huvudsakligen drivits av en återhämtning för Allgon samt en mycket god utveckling för Moberg Pharma. Dessutom har Lindab återtagit förlorad mark och Essity har återigen tagit fart.

Moberg Pharma levererade en riktig kioskvältare till rapport där aktien steg nära 24 procent på rapportdagen. Kombinationen med en varumärkesportfölj som levererar mycket god tillväxt och två högintressanta forskningsprojekt i fas-III gör att aktien alltjämt förtjänar en plats i portföljen.

Ett sämre mottagande fick förvärvskonglomeratet Volatis rapport. Affärsområdena Industri och Handel uppvisade finfin ebita-tillväxt på 58 respektive 23 procent under andra kvartalet, men tyvärr tyngde Handel (-10 procent) samt Akademibokhandeln, där förlusten ökade rejält.

Bokaffären är visserligen starkt säsongsbetonad, men bilden är att den inte är fullt så stabil som vi räknat med. Med viss tvekan avyttras positionen med en förlust på 3,1 procent.

Tar plats i portföljen gör istället pressade vitvarujätten Electrolux, som köprekommenderades i Affärsvärlden nr 19/2018.

Andra kvartalet tyngdes av engångsposter i Frankrike och stigande råvarupriser. Dessutom påverkas bolaget negativt av president Donald Trumps tullar på bland annat stål. Detta har fått analytikerna att skriva ner prognoserna även för 2019 och 2020.

Electrolux handlas nu till ev/ebit under 8 på prognoserna för nästa år, vilket är riktigt lågt ur ett historiskt perspektiv. Direktavkastningen är samtidigt över 4 procent för det närmast obelånade bolaget.

Även om Electrolux är ett förhållandevis stabilt bolag över tid så är aktien en slagig historia. Avkastningsportföljen anar en ny överreaktion på nedsidan, ser en attraktiv risk/reward och tar position.

Observera att Electrolux delat upp utdelningen på två tillfällen, ett på våren och ett på hösten. I mitten av oktober kommer 4,15 kronor per aktie att delas ut.

Nedan portföljen per stängningen den 24 augusti:

avkport_close_24aug.PNG 

Missa inga uppdateringar från Affärsvärlden Analys+. Följ oss på Twitter: @AFV_analysplus

Har du frågor eller synpunkter rörande tjänsten? Maila oss på: analysplus@affarsvarlden.se

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets