Skruvar upp tillväxten

ANALYS Bulten är åter i en stark tillväxtfas och snart följer även rörelsemarginalförbättring. Bra läge att utnyttja kurssvackan.
Skruvar upp tillväxten - bulten-tommy-andersson-affarsvarlden-700_binary_6873127.png

KÖP För ett år sedan sänkte Affärsvärlden rekommendationen till vänta i fordonsunderleverantören Bulten på kursnivån 125 kronor. Bedömningen var att största delen av marginalförbättringen låg bakom och att en sex år lång multipelexpansionen nått vägs ände. Så blev det. De följande kvartalen hängde inte rörelseresultatet med tillväxten samtidigt som p/e-multipeln började trenda neråt. Aktien noterades så lågt som 97 kronor i somras.

Andra kvartalet i år visade visserligen på ett stillastående rörelseresultat jämfört med föregående år, men tillväxten har skjutit iväg rejält och landade på 15 procent på årsbasis. Tillväxten drivs framför allt av uppstarten av tidigare kommunicerade kontrakt. Bulten räknar med att dessa kontrakt motsvarar årliga intäkter på knappt 700 miljoner kronor när de nått full kapacitet kring år 2020.

Med Bultens stora marknadsandel i Europa bör tillväxten framöver komma främst från Asien och USA, där bolaget etablerade sig på allvar föregående år. På sikt väntar även elektrifieringen av bilflottan, som kommer kräva fler fästelement, det vill säga skruvar och muttrar. Bulten uppskattar att värdet av fästelement i en elbil är upp till cirka 40 procent högre jämfört med en bil med traditionell förbränningsmotor.

Bulten är nu åter på väg in i en tillväxtfas och historiskt har dessa faser varit en bra period att äga aktien. Det som håller tillbaka intrycket är den något försämrade lönsamheten som främst förklaras av ökade priser på stål och andra metaller, samt en ojämn produktionstakt på vissa nya kontrakt.

Valutajusterat sjönk rörelsemarginalen under första halvåret till 6,9 procent jämfört med 8,1 procent föregående år. Bulten kan normalt sett skjuta vidare råvaruprishöjningarna till kunderna men justeringen sker med viss fördröjning. Prisuppgången har pågått 6–7 kvartal och planat ut under andra kvartalet. Bulten bör snart vara i fatt.

I år har aktien tappat 10 procent. Tecken på att rörelsemarginalen åter hamnar i förbättringsfas är positiva tecken som kan få aktien att åter ta fart. Oavsett det så har Bulten byggt en mycket stark marknadsposition och växer nu i linje med sitt historiska femårssnitt, det vill säga 11 procent per år, de närmaste åren. Tillväxten övertygar liksom värderingen, som landar på ev/ebit 9,7 och 8,6 på våra prognoser för i år och nästa år. Det är ett attraktivt ingångsläge i en kvalitativ underleverantör med god orderingång. Köp med riktkursen 125 kronor på ett års sikt.

!function(e,t,n,s){var i=”InfogramEmbeds”,o=e.getElementsByTagName(t)[0],d=/^http:/.test(e.location)?”http:”:”https:”;if(/^/{2}/.test(s)&&(s=d+s),window[i]&&window[i].initialized)window[i].process&&window[i].process();else if(!e.getElementById(n)){var a=e.createElement(t);a.async=1,a.id=n,a.src=s,o.parentNode.insertBefore(a,o)}}(document,”script”,”infogram-async”,”https://e.infogram.com/js/dist/embed-loader-min.js”);

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco