Stora rörelser bland småbolagen

Småbolagsportföljen har tagit stryk och fallit med oron på världens börser. Medianbolaget i portföljen är dock relativt lågt värderad.
Stora rörelser bland småbolagen - jeport3_binary_6899940.png

Småbolagsportföljen har tagit rejält med stryk den senaste veckan och har tappat 0,7 procent sedan portföljstarten. Det tidigare försprånget mot Stockholmsbörsens OMXSGI på drygt 3 procentenheter har nu krympt till 1,5 procentenheter. Förra veckan sänktes OMXSGI med 3 procent. OMXSGI har nu tappat 2 procent sedan årsskiftet och endast stigit med 2,6 procent det senaste året. OMXSGI befinner sig nu på samma nivå som under april förra året.

Det som har räddat portföljavkastningen är den starka utvecklingen i norska spelbolaget Gaming Innovation Group (GIG) värderats upp med nästan 50 procent samt våra två lyckade försäljningar av Doro och Mycronic som resulterade i 27 respektive 21 procent avkastning. I övrigt är det i princip rött bland portföljinnehaven.

Småbolagsportföljen strax efter lunch 27 mars:

Småbolagsportföljen as of 27 mars.JPG

 

Obeslutsam börs

Börsen oroas främst av ett potentiellt handelskrig mellan USA och Kina. Samtidigt har skandalen kring Facebook sänkt de stora teknikbolagen i USA som har legat bakom en väldigt stor del av det senaste årets uppgång på de amerikanska börserna. Vi bedömer dock att det påbörjade tullkriget som initierats av Donald Trump mest är ett förhandlingsspel. Den amerikanske presidenten är mycket mån om att börsen stiger under hans mandatperiod och han lär därför noggrant följa aktiemarknadens reaktioner och agera därefter. Perioden mellan rapportperioderna präglas ofta av obeslutsamhet i brist på datapunkter om den fortsatta utvecklingen i bolagen.

Attraktivt värderade tillväxtbolag i portföljen

Volatiliteten har därför åter ökat och riskaversionen har åter kopplat ett grepp om aktiemarknaden. Generellt sett anses risknivån i småbolag vara högre än genomsnittet på börsen. Vi har dock – med undantag av dosplaneringsbolaget Raysearch – försökt välja i huvudsak småbolag med lågt värderad tillväxt (GARP). Det bör ge visst stöd vid en fortsatt sur börs.

Medianbolaget i Småbolagsportföljen värderas till ev/ebit 10,8 respektive 8,9 på analytikernas prognoser i Factset för 2018 och 2019. Det är väsentligt under börsen. Medianbolaget förväntas växa omsättningen med 12 procent i år liksom bolagen även gjorde under föregående år. Vinsten per aktie väntas i median öka med 18 procent under 2018.

E-handelsbolaget Qliro förväntas mer än dubbla vinsten i år. Mest spännande vinsttillväxt står GIG för där omsättningen förväntas öka med hela 58 procent under 2018 samtidigt som rörelsemarginalen stiger. Vår uppfattning är att intresset för GIG ökar bland investerarna på Stockholmsbörsen. Dock saknas i princip institutionellt ägande, med undantag av Robur Teknik-fonden. En parallellnotering på Stockholmsbörsen torde råda bot på det.

Börsen saknar förtroende för handfull bolag

Möjligen har portföljen en lite för stor andel med bolag där aktiemarknaden av olika anledningar saknar förtroende på aktiemarknaden. Det gäller främst programvarubolaget Enea, speloperatören Mr Green & Co, datalagringsbolaget Proact och Raysearch. Uppenbarligen har Enea inte lyckats övertyga investerarna om att det senaste storförvärvet kommer bredda bolaget och sänka den operativa risken. Aktien handlas nu på nivåer under nivån då förvärvet annonserades.

 

Missa inga uppdateringar från Affärsvärlden Analys+. Följ oss på Twitter: @AFV_analysplus

Har du frågor eller synpunkter rörande tjänsten? Maila oss på: analysplus@affarsvarlden.se

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.