Tv-tapp i Telia

PORTFÖLJUPPDATERING Avkastningsportföljen tyngs av nedgången i Telia, men har ändå hållit jämna steg med index senaste tiden. På bevakningslistan finns en trio utdelningsaktier.

Avkastningsportföljen har tappat lite i absoluta tal senaste veckan, men relativt index är försprånget närmast oförändrat vid knappt 5 procent. Tabellen nedan visar läget i portföljen sent på onsdagseftermiddagen:

avkport_30maj18_intra.PNG 

LINDAB-KONKURRENT VINSTVARNAR
Ventilationsfirman Lindabs börsnoterade konkurrent Systemair vinstvarnade på onsdagen. Det negativa beskedet var dock bolagsspecifikt, varför Lindab-aktien inte påverkades.

Systemairs kvartal tyngdes av ett projekt som dragit över på kostnadssidan, goodwillnedskrivningar i Norge samt förväntade kundförluster i Mellanöstern.

Avkastningsportföljen hoppas att Lindabs kapitalmarknadsdag den 4 juni kan öka intresset för aktien.

TELIA KÖPER TV?
Telia-aktien har tappat lite mark efter medieuppgifter om att bolaget kan vara på väg att köpa Bonniers tv-verksamhet, med bland annat TV4. Att aktiemarknaden sänkte aktien visar tydligt hur investerarna ser ett eventuellt äventyr i tv-branschen.

När Telia äntligen börjat vinna aktiemarknadens förtroende med en reträtt i öst och ett guldregn i form av generösa utdelningar och dessutom återköp, då ger ledningen sig ut på nya riskabla äventyr. Avkastningsportföljen behåller den alltjämt försiktigt värderade aktien, men dansar närmare utgången än tidigare.

BLANDAD PORTFÖLJ
Avkastningsportföljens laguppställning för närvarande är en blandning av:

Ocykliska kassaflöden: Telia, Essity.

Förvandlingsnummer: Arise (från ägande av vindkraft till projektverksamhet), Lindab (renodling mot ventilation), Elanders (från tryckeri till logistik/supply chain).

Unika bolagsstories: Moberg Pharma (billiga fas 3-optioner), Allgon (billigt förvärv ej inprisat).

Turnaround: Rezidor.

Flera av bolagen, däribland Elanders, Lindab och Rezidor, skulle inte vara opåverkade om konjunkturen försämras. I samtliga fall rör det sig emellertid om bolag där värderingen redan är mycket pressad, vilket borde begränsa nedsidan i ett sådant scenario. Avkastningsportföljen är desto mer försiktig med upphaussade cykliska bolag.

På bevakningslistan finns en rad utdelningsaktier, däribland pressade kvalitetsdetaljhandlare som H&M och Clas Ohlson, men även det danska tobaksbolaget STG (små köp från insynspersoner efter senaste kvartalsrapporten). Men tills vidare lämnas portföljen oförändrad.

 

Missa inga uppdateringar från Affärsvärlden Analys+. Följ oss på Twitter: @AFV_analysplus

Har du frågor eller synpunkter rörande tjänsten? Maila oss på: analysplus@affarsvarlden.se

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.