Upplagt för tillväxtbesvikelser i USA?

MAKRO: Risken är att den amerikanska tillväxten överraskar på nedsidan framöver.
Upplagt för tillväxtbesvikelser i USA? - flagga-usa-new-york-700_binary_6868008.png

Nästan oavsett vilken prognosmakare som tillfrågas så väntas den amerikanska ekonomin växa med mellan 2 och 3 procent under 2018.

Den amerikanske ekonomen och hedgefondförvaltaren John Hussman lyfte nyligen fram ett intressant perspektiv på den amerikanska tillväxten.

I diagrammet nedan visas USA:s reala BNP-tillväxt som 7-årsmedelvärden där den ena serien (röd) exkluderar effekten av arbetslöshetsförändringar.

hussman_arb.PNG

Den gröna kurvan bryter ut effekten från förändrad arbetslöshet. Vid en nivå kring 0,9 procentenheter är nivån på nära rekordhöga nivåer, vilket innebär att USA:s tillväxt under de senaste sju åren i väldigt hög utsträckning kommit från minskad arbetslöshet. I nyhetsbrevet visar Hussman hur lägre tillväxttakt i arbetskraften och lägre produktivitetstillväxt över tid pressat ner tillväxttakten i USA.

Diagrammet nedan visar amerikansk arbetslöshet från 1948 till och med december i fjol. Vid en nivå på 4,1 procent är arbetslöheten nere på historiskt sett låga nivåer. En inte alltför vild gissning är att från dessa nivåer lär bidraget till USA:s tillväxt från förändrad arbetslöshet vara betydligt mindre. När arbetslöheten vänder upp blir påverkan negativ. Och det på en tillväxt som exklusive arbetslöshetsförändringar bara varit cirka 1,3 procent under de senaste sju åren.

 

us_arbetsloshet.PNG 

 

Missa inga uppdateringar från Affärsvärlden Analys+. Följ oss på Twitter: @AFV_analysplus

Har du frågor eller synpunkter rörande tjänsten? Maila oss på: analysplus@affarsvarlden.se

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets