Väntar med H&M

PORTFÖLJUPPDATERING Köksbolaget Nobia är en av förklaringarna till att Avkastningsportföljen tagit mark mot index senaste veckan. H&M lockar efter kursfallet, men portföljen avvaktar lite till.

Avkastningsportföljen har stått emot bra i den senaste veckans börsfall och har drygat ut avståndet till index till 5,8 procent. Tobaksbolaget Swedish Match fortsätter att gå starkt och noterade nytt all-time-high på onsdagen. Nedan syns portföljen efter stängning på onsdagen:

port_28mars.PNG

Bra fart i Nobia

En av de starkaste aktierna har varit kökstillverkaren Nobia, som varit uppe på årshögstanivåer kring 75 kronor. Måhända att utdelningsinvesterare vill positionera sig inför vårens guldregn. Från den färska årsredovisningens vd-ord skulle vi vilja lyfta fram följande tre citat:

”Inom de kommande åren hoppas jag kunna presentera ett eller ett par spännande förvärv som passar in i vår struktur”, skrev vd Morten Falkenberg.

Man kan ana att någon större affär är på gång givet den starka balansräkningen.

”En stor del av det framtida värdeskapandet i Nobia kommer att komma från effektivitetsvinster i varuförsörjningen. Vad gäller förbättringar i supply chain har vi under mina sju år i Nobia bara kommit halvvägs. Det har inte gått så snabbt att reducera sortimentet som jag skulle önska och vi har inte arbetat tillräckligt fokuserat för att tillvarata alla samordningsmöjligheter som finns. Våra processer kan förenklas och specialiseras. Med en ny organisation lägger vi nu in en högre växel för att effektivisera inköp och produktion.”

Sedan Falkenberg tillträdde 2010 har rörelsemarginalen exklusive engångsposter stärkts från knappt 4 procent till drygt 10 procent. Ändå är vd självkritisk och ser att det finns mycket kvar att göra. Det bådar gott.

”I vår nordiska projektaffär har vi en orderingång som ger en insyn i försäljningen ungefär nio månader framåt i tiden. Det gör att vi har god framförhållning och om så krävs kommer vi att kunna anpassa kostnadsnivån efter marknadsutvecklingen.”

Kök ligger sent i byggcykeln och det ger Nobia tid att parera när det vänder ned, vilket det nu gör i Sverige.

Köpläget närmar sig i H&M?

Klädjätten H&M:s rapport för det första kvartalet var ingen munter historia med ett rejält vinstras (-62 procent) och ett fortsatt stigande lager. Samtidigt närmar sig nog läget då det är dags att ta position: värderingen är pressad och nästan alla är negativa.

Bolaget möter ett ”tufft” jämförelsekvartal under andra kvartalet, med 10 procents vinstlyft i fjol. Analytikerna räknar med ett vinstfall på 12 procent under kvartalet. Där finns risk för negativa överraskningar, givet att lagerproblemet hänger kvar samtidigt som det kalla marsvädret fördröjt vårsäsongen.

Därefter möter H&M tre kvartal i rad enkla jämförelsetal på ebit-nivå: -21 procent, -34 procent respektive -62 procent. Även om H&M inte levererar fantastiska siffror räcker det nog med förbättringar i årstakt för att pessimismen ska lätta och blankarna börja täcka. Och även om en del av bolagets problem är bestående finns det en rejäl ”svingfaktor” bara i bruttomarginalen när bolaget får ordning på lager och sortiment, valutavinden vänder och vädret normaliseras.

I ett något längre perspektiv blir det också intressant att följa H&M:s hyreskostnader. Nyligen konstaterade Starbucks vd Howard Schultz att det är gott om tomma butikslokaler på Manhattan, och att det påminde honom om läget 2008. Enligt Schultz måste hyrorna ner. För H&M, som senaste räkenskapsåret lade 23,3 miljarder på hyror, motsvarande 27 procent av omkostnaderna, vore en sådan utveckling en välkommen medvind.

Missa inga uppdateringar från Affärsvärlden Analys+. Följ oss på Twitter: @AFV_analysplus

Har du frågor eller synpunkter rörande tjänsten? Maila oss på: analysplus@affarsvarlden.se

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets