Värde framför momentum

PORTFÖLJUPPDATERING Sent i börscykeln föredrar Avkastningsportföljen att ligga lång försiktigt värderade contrarian-case som inte hängt med börsen.

Starten på börsåret har varit urstark med 17,3 procents uppgång för portföljens jämförelseindex OMXSGI (som inkluderar utdelningar). Portföljen har inte riktigt hängt med, men 15,6 procents avkastning är inte så tokigt givet att portföljen försöker att hålla nere risken genom att fokusera på lågt värderade, impopulära, contrarian-case.

Tabellen nedan visar kursutvecklingen för portföljens nuvarande innehav i olika tidsperioder jämfört med Stockholmsbörsen. Medelvärde och median för portföljens innehav är klart sämre än för Stockholmsbörsen under samtliga tidsperioder, och då dras portföljens snitt upp relativt mycket av Moberg Pharma som köptes förra våren på 31,70 kronor när aktien hade rasat nära 60 procent från toppnivåerna. Sedan dess har aktiekursen mer än fördubblats.

 

MOMENTUM FUNKAR – MEN INTE ALLTID
Det är inget självändamål att jaga kursförlorare. Snarare handlar det om att det sent i en lång börsuppgångscykel ofta är svårt att hitta bra värden i sönderkramade kursvinnare. I slutet av långa uppgångsfaser tenderar värderingsmultiplarna att tryckas upp, vilket ökar riskerna för stora kursfall när väl investerarna skiftar från girighet till rädsla.

Samtidigt ska man vara medveten om att det finns akademiskt stöd för att följa trenden. Aktier som har gått bra på 3–12 månaders sikt tenderar att fortsätta gå bra på 3–12 månaders sikt, och tvärtom för kursförlorare. (För mer om momentuminvestering rekommenderas följande artikel från Clifford Asness på amerikanska kvantförvaltaren AQR). Man ska dock ha klart för sig att även om momentumstrategier genererar överavkastning över tid dras de med hög volatilitet och stora ”drawdowns” i lägen när trenden vänder.

Att lyckas pricka de här trendvändningarna, i princip samma sak som börstoppar/börsbottnar, är någonstans mellan väldigt svårt och omöjligt, men flera faktorer talar ändå för att en börstopp sannolikt inte är särskilt långt bort.

Avskräcker gör exempelvis (1) historiskt väldigt höga värderingar på USA-börserna, (2) en historiskt sett väldigt lång ekonomisk expansion i USA, (3) en amerikansk arbetsmarknad som är väldigt het med den lägsta arbetslösheten på flera decennier samt (4) att Feds räntehöjningar fått den amerikanska yieldkurvan att flacka rejält och att den är nära att invertera.

Kort sagt, en amerikansk recession ligger sannolikt inte särskilt långt bort och dessa har historiskt varit associerade med kraftiga börsfall. Då framstår det som fullt rimligt att som konservativ investerare försöka fokusera på värde snarare än momentum, även om det kortsiktigt kan kosta i form av underprestation mot index.

DUBBLA UTDELNINGAR
Sedan förra uppdateringen har portföljen erhållit utdelningar i Nordea och Cloetta.

I Nordea erhölls 7,21 kronor per aktie, vilket innebär att 9 012 kronor adderats till kassan.

I Cloetta erhölls 1 krona per aktie, vilket innebär att 2 350 kronor adderats till kassan.

Som vanligt har inköpskurserna i tabellen av presentationsskäl sänkts med utdelningsbeloppet.

Nedan läget i portföljen på fredagsförmiddagen:

avk_port_intra5apr.PNG 

Missa inga uppdateringar från Affärsvärlden Analys+. Följ oss på Twitter: @AFV_analysplus

Har du frågor eller synpunkter rörande tjänsten? Maila oss på: analysplus@affarsvarlden.se

!function(e,t,s,i){var n=”InfogramEmbeds”,o=e.getElementsByTagName(”script”)[0],d=/^http:/.test(e.location)?”http:”:”https:”;if(/^/{2}/.test(i)&&(i=d+i),window[n]&&window[n].initialized)window[n].process&&window[n].process();else if(!e.getElementById(s)){var r=e.createElement(”script”);r.async=1,r.id=s,r.src=i,o.parentNode.insertBefore(r,o)}}(document,0,”infogram-async”,”https://e.infogram.com/js/dist/embed-loader-min.js”);

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.