Vinstlyft snarare än kurslyft

ANALYS Börsen tar redan fasta på Essitys goda förutsättningar till vinstlyft de kommande åren. Affärsvärlden sänker rekommendationen från köp till behåll.

VÄNTA Betavärdet för Essitys B-aktie var låga 0,55 under 2018. I den siffran ligger en stor del av attraktionen i aktien. En bred hygienverksamhet, både geografiskt och produktmässigt, starka marknadspositioner och en efterfrågan som i endast liten utsträckning påverkas av konjunkturen gör Essity till en stabil investering på en sakta men säkert växande marknad.

När Affärsvärlden senast tittade på Essity, i november 2018, var rekommendationen ”köp”. Stigande råvarupriser, som kortsiktigt pressade lönsamheten, och en aktiemarknad som stirrade för mycket på kvartalssiffror hade öppnat ett fönster för den lite mer långsiktige investeraren, löd Affärsvärldens resonemang.

Börsen bör bry sig om Essitys råvarukostnader. Totalt köpte bolaget under 2018 pappersmassa, returfiber och oljebaserade råmaterial för drygt 40 miljarder kronor. När alla råvarupriser stiger samtidigt, vilket gäller även energi som kostade 5 miljarder 2018, får det stor påverkan. 2018 var råvarueffekten på rörelseresultatet minus 35 procent jämfört med 2017.

Under de fyra månader som passerats sedan köprådet har kursen nu stigit cirka 20 procent. En stor del av uppgången togs direkt efter bokslutsrapporten som bjöd på överraskande starkt resultat för fjärde kvartalet efter att, som vd Magnus Groth uttryckte det, ”effekterna av prishöjningar och kostnadsbesparingar kommit snabbare än vi hade tänkt oss”.

Frågan är då om kursuppgången har stängt fönstret för köp i Essity.

2019 ser råvaru- och energikostnaderna ut att förbli höga. Men med besparingsprogrammen och fortsatta prishöjningar finns möjlighet till relativt stora rörelsemarginalförbättringar 2019 och 2020. På ebit-nivå räknar med Affärsvärlden ett lyft från 10 procent 2018 till närmare 13 procent 2020. Med motsvarande resultatförbättring på vinst per aktie hamnar p/e-talet närmare 17 för 2020. Affärsvärlden tolkar det som att aktiemarknaden redan prisat in Essitys kommande vinstlyft. Långsiktigt är aktien fortsatt en bra placering, men vi sänker nu vårt ettåriga aktieråd från köp till behåll.

 

Det här aktierådet från kommande nummer av Affärsvärlden förpubliceras här exklusivt på Affärsvärlden Analys+

Missa inga uppdateringar från Affärsvärlden Analys+. Följ oss på Twitter: @AFV_analysplus

Har du frågor eller synpunkter rörande tjänsten? Maila oss på: analysplus@affarsvarlden.se

!function(e,t,s,i){var n=”InfogramEmbeds”,o=e.getElementsByTagName(“script”)[0],d=/^http:/.test(e.location)?”http:”:”https:”;if(/^/{2}/.test(i)&&(i=d+i),window[n]&&window[n].initialized)window[n].process&&window[n].process();else if(!e.getElementById(s)){var r=e.createElement(“script”);r.async=1,r.id=s,r.src=i,o.parentNode.insertBefore(r,o)}}(document,0,”infogram-async”,”https://e.infogram.com/js/dist/embed-loader-min.js”);

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.