Covidtest bakom kursraket

En pandemivinnare blev också kursvinnare i kategorin mikrobolag. Det är förvärvsplattformen Aegirbio som under året fick fram ett snabbtest för covid. Danska Cessatec knep priset för kvalitet för sin notering på Spotlight.
Covidtest bakom kursraket - Aegirbio-arets-ipo_900
Aegirbios VD Martin Linde och styrelseordförande Anders Ingvarsson. Foto: Tobias Ohls

I praktiken var det den 14 april som kursvinnaren i Årets IPO kategori mikrobolag korades. Då släppte Aegirbio nyheten att man lanserar ett eget snabbtest för covid-19. Genom ett enkelt hemmatest som man kan göra själv ska det gå att få svar inom fem minuter om man är infekterad eller ej.

Börsen svarade med att skicka upp aktien 85% över dagen och sedan dess har det fortsatt uppåt. Sedan noteringen i juni har aktien stigit 1 200%. I praktiken är dock utväxlingen större än så för de som deltog i noteringen. Aegirbio sålde då så kallade units som omfattade en aktie och en teckningsoption. Priset sattes till 7,50 kronor och teckningsoptionen gav rätt att teckna en aktie i Aegirbio för 9 kronor fram till sista mars 2021.

Aegirbio är en plattform för att utveckla och sälja tester för biologiska sjukdomar som till exempel coronapandemin. Man satsar också på tester för att se till att medicinering av sjukdomar som multipel skleros sker med rätt doser.

Aegirbio är en plattform i den bemärkelsen att strategin bygger på förvärv. Sedan noteringen i juni har bolaget gjort ett flertal som alla betalats med egna aktier.

Köp av Viraspec lyckokast

Vid noteringen i juni 2020 var Affärsvärlden tveksam till noteringen. Fem flaggor hissades men med rekommendationen neutral.

Ett lyckokast var förstås när bolaget köpte Viraspec för 10 miljoner den 8 september 2020. Viraspec satt på den teknologi som det nu lanserade snabbtestet bygger på.

”Den stora fördelen med vårt test är enkelheten och snabbheten. Det krävs inget centrallabb för att få resultat,” säger Aegirbios VD Martin Linde.

Även om flera länder börjar få bukt med covid-19 lär tester behövas under ett antal år framöver, inte minst eftersom många stora länder har långt kvar innan befolkningen är vaccinerad.

”Marknaden för tester kanske kulminerar nu 2021 för att sedan vika nedåt men den kommer att finnas kvar ett antal år,” säger Martin Linde.

Innan Aegirbio gick till börsen var värdet på bolaget cirka 50 miljoner kronor. Idag ligger börsvärdet på runt 1,3 miljarder. Det är bland annat en effekt av förvärv som gjorts och betalats med egna aktier. De två största förvärven håller på att slutföras under maj och det handlar om en fusion mellan Aegirbio och två av dess största ägare, LifeAssays och amerikanska Abreos.

Aegirbio betalar med egna aktier och fusionen ska vara klar 1 juni. Aegirbio var från början ett joint venture mellan Lundabaserade Life Assays och Abreos som båda verkar inom diagnostik och tester.

”Vi blir ett multidiagnostikföretag och även om vårt covidtest nu får mycket uppmärksamhet så finns det många andra spännande tester i vår pipeline,” säger Martin Linde.

På en god andraplats vad gäller kursutveckling kom Lundabaserade Bioextrax som utvecklar bioplasten PHA. Sedan noteringen i april 2020 har aktien ökat nästan 750% och Bioextrax har gjorde en företrädesemission i april i år för att kunna snabba på kommersialiseringen av sin teknologi.

Flaggfri notering ökade 75%

I klassen kvalitet tog danska Cessatec hem priset. Affärsvärlden reste inga varningsflaggor och rekommenderade att teckna aktien som noterades på Spotlight i Danmark den 16 december. Aktien övertecknades 6 gånger om och efter en bra start står den idag cirka 75% högre. Med aktien kom också en teckningsoption som ger rätt att teckna en ny aktie för 10 danska kronor i november/december 2021.

Cessatec fokuserar på kvalificerad smärtlindring till barn, exempelvis genom nässpray i stället för injektion. Det handlar om kraftig smärtlindring som bara ges av utbildad sjukvårdspersonal på sjukhus och i ambulanser.

”Att kunna ge smärtlindring via nässpray gör det enklare. Läkemedel med fokus på barn är ett eftersatt område där vi är ganska ensamma,” säger Jes Trygved, VD på Cessatec.

Cessatec är ett utvecklingsbolag och företagets huvudprodukt, nässprayen, väntas påbörja de sista stegen av kliniska prövningar i slutet av 2021. Cessatec är en avknoppning från Rigshospitalet i Köpenhamn och största ägare är ledning och styrelse.

I övrigt så är utvecklingen för IPO:s på mikrobolagslistan blandad där omkring hälften står på minus och andra halvan på plus. Sämst har det gått för Göteborgsbaserade investmentbolaget Northern Capsek Ventures som tappat nästan 70%  sedan noteringen på NGM i juli förra året. Northern Capsek gör tidiga investeringar i nordiska techbolag.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.