ABB mot strömmen på börsen

Humöret på Stockholmsbörsen surnade i likhet med de europeiska börserna till rejält på tisdagen.

ABB var ensamt med stigande kurs efter rekommendationsändringar, medan H&M gick i motsatt riktning, möjligen av samma anledning.

Tisdagens nya köprådTvå verkstadsbolag och en byggentreprenör får köprekommendationer. 

Vid 10.15-tiden var OMXS30 ner 1,2 procent till nivån 1.722. Aktier för 2,9 miljarder hade då omsatts. På de ledande europeiska börserna var riktningen likartad med nedgångar på mellan 0,8 och 1,3 procent på CAC40 i Paris och DAX i Frankfurt.

Nervositeten på omvärldens börser har ökat inför nästa runda av amerikanska tullar mot kinesiska varor med deadline satt till kommande söndag 15 december. Även torsdagens brittiska val bidrar till att skapa osäkerhet för marknaderna.

Oljepriset handlades på morgonen högre än vid motsvarande tid på måndagen, men sidledes, strax under de högre nivåer som nåddes på måndagseftermiddagen.

På OMXS30 var ABB enda aktie på plus med en uppgång på 0,3 procent till 215 kronor. Förutom UBS som har tilldelat ABB en höjd rekommendation till köp från tidigare neutral, så har Barclays inlett bevakning av aktien med rekommendation övervikt till riktkursen 26 schweizerfranc, motsvarande 250:60 kronor.

I botten på listan syntes indextunga H&M med en nedgång på 2,5 procent, tillsammans med Getinge och Autoliv som var ner omkring 2 procent. H&M har fått en sänkt rekommendation av Exane BNP Paribas till neutral från outperform. ABG Sundal Collier skriver i en analys på morgonen att det finns en risk för en svag avslutning på det fjärde kvartalet, rapporterar Dagens industri.

På morgonen har ytterligare slagväxling ägt rum i avtalsdiskussionerna mellan Tele2-ägda Com Hem och Teliaägda TV4 och Cmore. Nås inget avtal riskerar en tredjedel av befolkningen att bli av med de båda kanalerna på onsdag. TV4 meddelade på morgonen att Com Hem får fortsätta sända över jul och nyår och kallade det en “julklapp”. Com Hem ifrågasätter dock TV4:s avsikter med utspelet. Aktiemarknaden utnämnde ingen vinnare på poäng och såväl Telia som Tele2 backade över 1 procent.

I samma sektor meddelade Nent att bolaget ska genomföra besparingsåtgärder som ska ge 250 miljoner kronor i besparingar. Åtgärderna ska “kompensera för motvinden från en starkare dollar” samt möjliggöra för fortsatta investeringar i expansionen av streamingtjänsten Viaplay. I samband med dessa åtgärder tar bolaget engångskostnader om 700 miljoner kronor i det fjärde kvartalet. Aktien sjönk 2,9 procent.

Bland morgonens rekommendationer har Nordea sänt sitt värderingintervall (fair valuation range) för Moberg Pharma till 23-27 kronor per aktie, från 44-54 kronor per aktie, efter de fas 3-resultat för MOB-015 som offentliggjordes på måndagen. Aktien rekordrasade närmare 50 procent på måndagen efter studieresultaten som är förbryllande enligt Nordea. Även Moberg Pharmas vd Anna Ljung uppger för DI att resultaten är förvånande. Hon tycker dock att måndagens kursras är “orättvist”. Aktien fortsatte, trots upplevd orättvisa, ned 5,8 procent på tisdagen.

Bättre gick det då för Pledpharma vars aktie steg 3,5 procent. Bolagets asiatiska partner Solasia Pharma har ingått ett exklusivt licensavtal med det japanska läkemedelsbolaget Maruho avseende kommersialisering i Japan av Pledpharmas läkemedelskandidat Pledox för behandling av kemoterapiinducerad perifer neuropati (CIPN).

På tisdagen är det handelspremiär på Nasdaq First North för förrådsuthyrningsföretaget 24 Storage. Den nyemission på 100 miljoner kronor som bolaget gjorde inför noteringen blev kraftigt övertecknad, enligt bolaget. Teckningskursen var 47 kronor per aktie och i förmiddagens handel gjordes avsluten omkring 54 kronor.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här