ABB och Fed i fokus

Kurserna på Stockholmsbörsen följde de större Europeiska börserna uppåt på torsdagen. I fokus stod ABB som föll sex procent sedan bolaget överraskat marknaden med en vinstvarning för andra kvartalet och helåret 2005. I övrigt avvaktar marknaden kvällens styrräntebesked från den amerikanska centralbanken.

SAX-index var klockan 14.40 upp med 0,3 procent till 256, medan OMX-index steg med 0,3 procent till 824. Omsättningen uppgick till 7,8 miljarder kronor.

ABB har gått ut med en vinstvarning och planerar att genomföra ett stort besparingsprogram inom transformatorverksamheten där 1.300 jobb försvinner. Bolaget tar kostnader på 240 miljoner dollar, varav ungefär 120 miljoner dollar under 2005. ABB sänker prognosen för EBIT-marginalen för koncernen till 6,6-7,1 procent 2005, jämfört med den tidigare prognosen 7,7 procent. För andra kvartalet väntas resultatet bli betydligt lägre än i första kvartalet. ABB föll 3,75 kronor till 50,75 kronor och var den mest omsatta aktien.

TeliaSoneras bolag International Carrier fick en order på IP-lösningar från en operatör i Ukraina. Aktien steg 60 öre till 36,80 kronor. Nätverksväxelföretaget Net Insight hörde till dagens stora vinnare, bolaget har fått en order från Savvis värd 35 miljoner kronor. VD räknar med fler affärer framöver. B-aktien klättrade 28 öre till 2,09 kronor.

DrKW (Dresdner Kleinwort Wasserstein) har sänkt rekommendationen på Nokia från neutral till sälj. Aktien sjönk 1,00 krona till 131,50 kronor. Ericssons B-aktie var oförändrad och handlades vid 25,40 kronor.

Toppchefen i det tunisiska oljebolaget Etap är kritisk till PA-Resources siffror över oljereserverna i Tunisien. Han menar att bolaget redovisat alltför stora reserver. Det skrev norska Dagens Näringsliv. Enligt PA-Resources VD Ulrik Jansson är Etabs uppgifter inte att räkna med, eftersom PA-Resources lager är uppskattade av ett oberoende oljereservvärderingsföretag. Ulrik Jansson tror istället att det är möjlighet att göra en betydlig reservhöjning. Aktien var ned 4,50 kronor till 102,50 kronor.

Byggbolaget Skanska har avyttrat sitt dotterbolag, Skanska Prefab Mark till private equity-bolaget Segaulah. Köpeskillingen uppgick till 336 miljoner kronor. Aktien var upp 25 öre till 95,50 kronor. Fastighetsbolaget Tornet, som är under nedmontering av ägarna, störtade med 59,00 kronor till 162,00 kronor. IT-konsulten Prevas har förvärvat Precon som har 20 anställda. Prevas steg 1,00 krona till 18,50 kronor.

Bemanningsföretaget Proffice var upp 10 öre till 12,95 kronor efter att ha slutfört försäljningen av delar av outsouringverksamhet till ISS Facility Services. Biacore har nått en överenskommelse kring flytten av huvudkontoret från Schweiz till Uppsala. Överenskommelsen innebär enligt ett pressmeddelande från bolaget att Biacores resultat och kassaflöde kommer att påverkas positivt under cirka fem år. Aktien steg med 6,50 kronor till 203,00 kronor.

Teknikbolaget Sweco har förvärvat det finländska arkitektbolaget Paatela-Paatela & Co. Företaget har en omsättning på cirka 10 miljoner kronor. Swecos B-aktie var upp med 1,50 kronor till 140,50 kronor. Marinelektronikföretaget Consilium har fått en order att leverera fartygsloggar till 10 fartyg som byggs för danska AP Möller i Sydkorea. Aktien steg med 1,00 krona till 31,40 kronor.

Investmentbanken Merrill Lynch inledde bevakningen av skidanläggningen SkiStar med en köp-rekommendation. Riktkursen är 161 kronor. Ski-Star klättrade 2,00 kronor till 137,00 kronor.

Nyhetsbyrån Ticker

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets